Снимка: НАСА

Националната аерокосмическа агенция на САЩ (НАСА) сключи договор с Роскосмос за покупката на 12 места за своите астронавти на корабите "Союз". Съобщение за това беше публикувано в понеделник, 14 март, на официалния сайт на НАСА.

Стойността на договора е 753 милиона долара. Според него от 2014 г. до юни 2016 г. 12 американски астронавти ще бъдат превозени до Международната космическа станция и обратно. Освен това контрактът предвижда тренировка на астронавтите по време на подготовката за полет, тяхната евакуация от мястото на приземяване и необходимото медицинско обслужване.

Шестима астронавти ще се отправят към МКС на кораби "Союз" през 2014 г., още шестима – през 2015 г. Всички трябва да се върнат на Земята до пролетта на 2016 г. Всеки от дванадесетте астронавти на станцията ще може да вземе със себе си 50 кг багаж.

Напомняме, че НАСА се нуждае от услугите на Роскосмос, тъй като планира да отпише флотата си космически совалки през 2011 г. Миналата година стойността на договора между НАСА и Роскосмос е била 335 млн. долара. Той предвиждаше транспортиране с кораби  "Союз" на шестима астронавти през 2013–2014 г.

Според Чарлз Болдън, шеф на НАСА, САЩ трябва да положат максимални усилия, за да могат в бъдеще все по-рядко да прибягват до услугите на чужди превозвачи за транспортиране на американски астронавти и багажа им към станцията.

Както се отбелязва в съобщението, сътрудници на НАСА работят над развитието на програма за полети към МКС с частни космически кораби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase