Изображение: NASA/JPL-Caltech

Астрономи от обсерваторията Pan-STARRS, с помощта на телескопа на хавайския остров Мауи, постигнаха рекорд, откривайки за една нощ 19 астероида, приближаващи се към Земята, съобщава пресслужбата на Института по астрономия на Хавайския университет.

Учените могат да откриват астероиди и планети благодарение на това, че последните се движат сред "неподвижните" звезди. За да потвърдят откритието, астрономите трябва да проведат серия наблюдения в продължение на 12-72 часа и да определят орбитата на обекта, иначе "кандидатът" може да бъде загубен.

Лари Дено от екипа на Pan-STARRS вечерта на 29 януари, събота, обработвал данни от телескопа PS1. През нощта и сутринта Дено и колегите му получили данни за 30 кандидати – възможни астероиди, приближаващи се към Земята. Получената информация била изпратена в Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз, за да могат другите астрономи да потвърдят или опровергаят информацията.

Заради силната снежна бури в Северна Америка възникнали проблеми с наблюденията. Но през нощта в неделя били потвърдени два кандидата, а по-късно броят на потвърдените астероиди достигнал 19.

"Два от тези астероиди имат орбити, доста близки до Земята. Макар че не представляват непосредствена заплаха, техният сблъсък с нашата планета в близкото столетие е нежелателен", се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Обсерваторията Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System – "панорамен обзорен телескоп и система за бързо реагиране") – е обзорна обсерватория, чиято главна задача е търсенето и изучаването на комети и астероиди, които може да са потенциална заплаха за Земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase