Лазерът – 50-годишното изобретение, което днес намира приложение в най-различни сфери от живота, вече има съответстващия му антилазер – първото по рода си приспособление, способно да улавя лазерните лъчи, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Макар и да звучи като от научнофантастичен филм, реалната полза от подобно устройство най-вероятно ще бъде в следващото поколение оптични компютри, които ще се захранват от светлина в добавка към електрони. Антилазерът може да се използва като вид оптичен превключвател, който се задейства по желание.

Вместо чипове с транзистори и силиций, следващото поколение компютри ще използват светлина и електрическа енергия.

"В основата си това приспособление работи като насочването на лазер на обратно", казва А. Дъглас Стоун от изследователския екип от Йейлския университет.

Конвенционалните лазери, изобретени през 1960 г., използват т.нар. активна среда, като например полупроводников материал, за да произвеждат насочени лъчи от светлинни вълни.

Устройството на Стоун използва силиций като "пасивна среда", за да улавя светлинните вълни, които се отблъскват една от друга, докато не се преобразуват в топлинна енергия.

Стоун обяснява, че макар технологията да изглежда "супер", идеята на антилазера е да действа като абсорбатор и той никога няма да може да бъде използван като потенциален лазерен щит.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase