Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В спускането с шейни прецизността е от ключово значение. При пускането по улея често се развива скорост от над 150 км/ч и всяка хилядна от секундата е от значение, коректно отбелязва wired.com. И затова дори и минимални подобрения могат да дадат огромно предимство.

Следвайки тази логика инженери от Университета „Кларксон”, щата Ню Йорк, решили, че могат да помогнат на американския отбор по спускане с шейни тъкмо навреме за Олимпийските игри в руския курорт Сочи през 2014-та година.

Дъглас Бол и Брайън Хелънбрук планират мащабна операция. Първо ще извършват експерименти с шейни в специални тунели за подобряване на аеродинамиката. Ще бъде създаден и компютърен модел на шейна и състезател върху нея, чрез който да се направят всевъзможни изчисления. „Така ще можем да пробваме широк кръг от идеи бързо и лесно”, аргументира се Бол.

Сред първите задачи за инженерния екип е изолирането на ролята, която играе шейната за успешно спускане. Усилията ще бъдат съсредоточени върху изготвянето на най-добрата възможна аеродинамична стойка, която трябва да заема състезателя при забутването на шейната и определянето на прецизна техника на управление, която да намали максимално триенето (и да увеличи скоростта).

След постигане на оптималните варианти теорията ще бъде приложена на практика с реални спускачи на улея в Лейк Плесид.

Тази професионална помощ е първата по рода си за американския тим по спускане с шейни. „Чакахме с години за подобна възможност. Досега все не ни достигаха средства”, коментират от ръководството на местната федерация.

Интересен факт е също, че ангажираността на инженерите съвпада с приемането на 13-годишния син на Дъглас Бол в младежкия национален отбор по спускане с шейни.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

edin

преди 13 години

".....все не ни достигаха средства. е това пък точно хамериканският отбор да го каже

6

Анонимен

преди 13 години

Още си спомням как на Олимпиадата през 2008 г., отбора на САЩ по хокей, остана на 4-то място, като шведите ги разбиха от бой, ха ха ха...

5

Анонимен

преди 13 години

Те хамерикалите едва ли ще могат да подкупят руснаците та да земат някой медал. За тва ще се готвят сиг, щото нямат алтернатива.

fallback