Специалисти на НАСА тестват възможностите за алтернативно изстрелване на космически ракети – като се нагрява горивото с лазери или с микровълнови лъчи, съобщи Дискавъри.

Един от основните проблеми на съвременната космонавтика е необходимостта ракетите-носители да имат огромни резервоари с гориво, които на практика поглъщат почти целия капацитет на полезните товари. Обикновено горивото заема 95-97% от масата на ракетата-носител.

Именно този проблем се опитват да решат специалистите на НАСА. Целта на проекта Microwave Thermal Rocket, който се осъществява от Изследователския център на НАСА "Еймс", е да се намалят разходите за гориво при старта, следователно и цената.

Стартовата площадка в този случай ще напомня на гигантска електропещ. Течното ракетно гориво ще се нагрява до 1700 градуса по Целзий, превръщайки се в горещ газ, който се изхвърля от соплото и осигурява повишена тяга.

Голямо предимство на новата технология е, че е безопасна. Няма опасност ракетите да се взривят при излитане, а отделяният водород е безвреден за околната среда.

Един от проблемите пред технологията е, че досега е тествана с полезен товар до 100 кг. Основният обаче е финансов. За да е рентабилен методът, трябва да има много стартове. В изследователския център "Глен" на НАСА сега оценяват  икономическата полза от реализацията на проекта. Резултатите  трябва да са готови след месец.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase