Астронавтът Марк Кели. Снимка: NASA

Астронавтът на НАСА Марк Кели възобнови подготовката за полет в качеството на командир на совалката "Индевър", след отпуска, който беше взел заради тежко ранената си съпруга – конгресменът Габриел Гифордс, която пострада в началото на януари, се казва в съобщение, публикувано на сайта на НАСА.

Стартът на "Индевър" е насрочен за 19 април.

Според следствието, на 8 януари 22-годишният Джаред Лофнър открил стрелба в търговския център в град Тусон (щата Аризона), убивайки шестима души, между които деветгодишно момиче и федерален съдия, и ранявайки 13 души, включително Гифордс и двама нейни помощници. Зоподозреният е задържан на местопрестъплението и в момента срещу него се води процес.

Кели разбрал за покушението над съпругата си, докато се готвел за полет в Космоса в тексаския град Хюстън. Заради тежкото състояние на Гифордс повече от месец не беше ясно дали той ще може да оглави предстоящата двуседмична мисия на совалката "Индевър".

Въпросният полет до МКС ще е бъде четвъртият в кариерата на Кели. Мисията ще стане последният полет на "Индевър" и предпоследният преди залеза на совалките.

"С нетърпение чакам да се присъединя към членовете на моя екипаж и да завърша подготовката на нашата мисия. Ние се готвим (за полета) повече от 18 месеца и ще бъдем готови за доставка на магнитния алфа-спектрометър (AMS) на МКС и да реализираме другите цели на полета. Високо ценя доверието, оказано от ръководството на НАСА към мен и към целия екипаж на совалката", казал Кели.

"Радваме се, че Марк се връща. Той е командир ветеран и е запознат с изискванията към работата. Сигурни сме в неговите способности успешно да ръководи тази мисия и аз знам, че му казвам "Добре дошъл" от името на цялата НАСА", отбелязва началникът на управлението на астронавтите към космическия център Джонсън в Хюстън.

Сега командир на МКС е братът близнак на Марк – Скот Кели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase