Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Канадски учени оповестиха, че фосилизирана кост, открита в щата Ню Мексико (САЩ), оборва отдавнашните виждания, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата преди 65,5-66 милиона години, съобщи ЮПИ.

Учени от университета на Алберта са уверени, че извадената от земните недра бедрена кост от хадрозавър е само на 64,8 милиона години. Това означава, че тревопасен динозавър е бил жив най-малко 700 000 години след събитието, което според много палеонтолози е свързано с изчезването на всички динозаври, с изключение на онези, които са можели да летят.

Дълго време се смяташе, че масово изчезване на динозаври е имало преди 65,5-66 милиона години, когато най-вероятно огромен метеорит е донесъл в земната атмосфера материал, който е блокирал слънчевите лъчи, причинявайки екстремни климатични условия и унищожавайки растителността в целия свят.

Проф. Лари Хърман от университета заяви, че трябва да има редица причини, поради които хадрозавър в Ню Мексико е оцелял след събитието, свързано с масовото изчезване на динозаври.

Възможно е растителността в някои райони да не е била унищожена. Освен това се знае твърде малко за "потенциала" на динозавърските яйца да оцелеят в екстремни климатични условия, отбеляза ученият. Проф. Хърман поясни, че ако се открият други подобни фосили, теорията за изчезването на динозаврите ще трябва да се преразгледа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

дино

преди 12 години

Най- напред според мен са изчезнали растителноядните динозаври, я тяхното изчезване е довело и до имзирането на хищниците. Подобни изчезвания на животни винаги е имало. Например Мегалодона - най-голямата акула живяла някога и още много видове, които са живяли на тази планета. Много от тях имат наследници и днес. Например най-близкия роднина на Т-рекс е петелът. Което ме навежда на мислъта щом има жив наследник, значи не е измрял толкова внезапно а е еволюиръл постепено до нещо познато ни днес.

20

дино

преди 12 години

Как може хората да са ги избили, при положение, че първите хуминиди са се появили едва преди около 5-6 милиона години, а homo sapiens едва преди 100 000 години! Защо и как са измрели е загадка. Според мен едва ли е от метеорита, защото до преди само 10 000 години по земята са се разхождали гиганти от типа на мамута, на мечката Ахтодос. Да не би и те да са избити от метеорит. Според мен най-правдоподобната теория е тази, че климатични промени наред с епидемии са една от причините за измирането им

19

хм

преди 13 години

Доктур иксперт, между "мутирал" и "еволюирал" има огромна разлика. Крокодилите са разклонение от архозаврите и се появяват преди динозаврите. Птерозавър не значи "пернат гущер", а "крилат гущер" и отново не е динозавър. Общото между динозаврите, жабите и крокодилите, че са от клас Влечуги. Неграмотността ти по темата е потресаваща.

fallback