Изображение: europarl.europa.eu
fallback

Европейската комисия обяви, че за завършване на мащабния проект за изграждане на работеща мрежа от 30 сателита до 2014 година са необходими допълнителни средства в размер на близо 2 милиарда евро. Така първоначалният бюджет ще набъбне от 3,4 до 5,4 милиарда, уточнява Daily Mail.

„Галилео” трябва да е конкурентна алтернатива на американската Глобална система за позициониранe (GPS) и на сходни разработки на Русия и Китай в пазар, оценяван на 240 милиарда евро. Прогнозите са, че това може да се случи около 2020 година.

Oще по темата
Европроектът е обект на сериозни противоречия още от самото си начало. „Галилео” беше пред стопиране преди 4 години, когато частните инвеститори се оттеглиха. Брюксел обаче наля 2,4 милиарда евро, останали в резерв в публични фондове и по принцип предвидени за земеделски субсидии.

Миналата година влязоха и „частни” пари под формата на инвестиции за 1,2 млрд. евро от страна на италианска, френска и немска компания. Оказа се, че и тази финансова инжекция не е достатъчна за завършване на „Галилео”, та се наложи ново бъркане в джоба на европейския данъкоплатец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

короин1980

преди 13 години

Като човек който се занимава с навигация професионално(морска) мога да заявя че GPS е най-важното научно откритие след радара в навигацията и транспорта като частност.От военно естество да не говорим,дане забравяме, че системата от начало бе чисто военна.Така ,че ЕС ако иска да бъде независима и силна организация няма друг избор освен да съсдаде свой аналог.

18

Анонимен

преди 13 години

Komunisti sa teq ot satelita!

17

Анонимен

преди 13 години

Да финансова дупка е простите американци си го поддържат вече 20 години и са кажи речи монополисти на пазар за 240 милиарда евро. Глупави хора какво да ги правиш.

fallback