Снимка: NASA/Scott Andrews
fallback

Американската компания Space Adventures, която извършва космически туризъм, сключи договор с Роскосмос и ракетно-космическата корпорация "Энергия", който предвижда от 2013 г. руските кораби "Союз" всяка година да превозват до МКС до трима туристи, съобщава сайтът на компанията.

По такъв начин космическият туризъм с използване на кораби "Союз", прекъснат през 2009 г. заради увеличения брой на астронавтите на МКС и съответно намалелия брой на свободните места в корабите, фактически ще бъде възобновен, пише РИА Новости.

"Радостни сме да обявим за този договор и бихме искали да благодарим на руските ни партньори за решението да увеличат произвежданите кораби "Союз" и за представената транспортна услуга на Space Adventures", казва Ерик Андерсън, представител на компанията.

Руската страна също приветства сключването на договора.

"Приветстваме възможността да се увеличат полаганите от нас усилия и да се задоволи общественият интерес към космическия туризъм", казва Алексей Краснов, шеф на пилотираните програми на Роскосмос.

Компанията Space Adventures е участвала в организацията на полетите на седем души до МКС. Последният от туристите на станцията е канадският милиардер и основател на цирка Cirque du Soleil – Ги Лалиберте. Пътешествието му струвало 40 млн. долара.

Освен космически туризъм Space Adventures предоставя услуги по полети в условията на безтегловност, тренировка и обучение на космонавти, както и редица други услуги, свързани с Космоса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 13 години

Отивай си карай Ладата дрънкай Водка и не ни занимавай със селяндурския си манталитет.

80

До 81

преди 13 години

***, гмуцай си там ракийката, че от толкова алкохол, не можеш да четеш!

79

Анонимен

преди 13 години

хаха палячовци, цял свят кара Рено, Ивеко и Хамър, дори по световните автомобилни изложения и състезания, а те ми се хвалят с накакви Тигр и Водник. Недейте така ще ме уморите от смях с тия глупости колко са велики стоки които са продаваеми само пред единични бройки руснаци само в русия.

fallback