Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

За Коледа 9-годишната Лорън Хамингбърт си е пожелала мобилен телефон, при това не просто някой стар модел, а IPhone, пише Асошиейтед прес.

Подобно желание обикновено би било посрещнато със скептицизъм от бащата на момичето Джейми Хамингбърт, служител в резервата Чероки нейшън.

Той може и да подмине очевидните причини за желанието на дъщеря си, освен една – Хамингбърт е горд чероки и купуването на GSM-а може да помогне за запазване на езика на племето.

Близо два века след като ковач на име Секвоя създава писмената форма на езика чероки, племето работи с компанията Apple за създаването на софтуер на племенния език за iPhone, iPod, а скоро – и за iPad.

Компютрите, използвани от учениците, включително от Лорън, в училището за изучаване на племенния език вече дават възможност да се пише с буквите на чероки.

Целта, отбелязва вождът Чад Смит, е да се увеличи използването на езика сред децата, свикнали с технологиите в дигиталната ера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Разбиращ

преди 13 години

Тея JSM-и щели да работят с димни сигнали, нема нужда от азбуки т.н. .

19

Анонимен

преди 13 години

Няма спор Епъл са ненадминати в маркетинга и PR-а. За да правиш качествени, фукционални и евтини телефони обаче трябват други качества, които не ги виждаме в тази компания. :)

18

Анонимен

преди 13 години

а на български кога или ние сме по-зле и от индианците според тях?

fallback