Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Най-малката Менделеева таблица в света беше създаден в града на Робин Худ. Поводът – рождения ден на професора по химия Мартин Полякоф, разкрива Daily Mail.

Колегите му взели косъм от неговата коса и с помощта на йонен лъчов „писец” и електронен микроскоп изписали всички 118 химически елемента от основополагащата таблица.

Впоследствие това произведение на наноизкуството, което претендира за световен рекорд, било подарено на професора.

„Мисля, че този експеримент показа нагледно на хората как се прави нанописането”, споделя Полякоф.

Подаръкът му е толкова миниатюрен, че един милион като него могат да се съберат на лист за бележка със стандартен размер.

Учените от Центъра за нанотехнологии и нанонауки не спират дотук и успели да изпишат 'Merry Christmas' върху снежинка.

„Да пишеш върху снежинка е ужасно забавно, но освен това е чудесна демонстрация на мощните технологии, с които работим в лабораториите ежедневно”, коментира професорът по физика Филип Мориати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Смутен

преди 13 години

Не съм фен на английска преса, но не се съмнявам.Така наречените "българи", сами наричат страната си с разни название от рода на "***" и други от сорта, така че не ме учудва, че другите пишат лошо за страната ни.

20

alice_in_wonderland

преди 13 години

браво на тях!!Безсмислени "открития" за много пари.

19

Kriti4en

преди 13 години

Всяка седмица в английските вестници пише простотии за България и колко кофти е тук, а ние пускаме статии колко са велики и добри те! *** сме ние , дупедавци! Който не вярва да прегледа английската преса..България е посочена като най-жалката страна!

fallback