Снимка: WMKO

Във ВВС на САЩ се разглежда възможността за изграждане на "космическа ограда" – наземен комплекс от радари, които да следят за космическите отпадъци на околоземна орбита, съобщава Space Daily.

Радарите ще използват късовълновия честотен диапазон, който ще им позволи да проследяват движението дори и на съвсем малки частици.

Точният брой на радарите все още не е известен, тъй като общата конструкция на комплекса не е разработена детайлно. Все пак ще трябва да бъде обхваната цялата небесна сфера.

Общата стойност на проекта е от 3 до 4 милиарда долара. Предвижда се "космическата ограда" да бъде завършена през 2015 година.

С усвояването на космическото пространство и изстрелването на все повече космически апарати на околоземна орбита нараства броят на космическите отпадъци.

По някои оценки сега около Земята кръжат повече от 1200 неработещи апарата. Освен това в Космоса има безброй части от спътници и степени на ракети. Космическите отпадъци застрашават Международната космическа станция и работещите космически апарати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase