Снимка: NASA/JPL/Space Science Institute

Гравитацията на Титан – най-големия спътник в Слънчевата система – предизвиква „цунами” и създава прекъсвания в пръстените на своя стопанин – Сатурн, казва проф. Филип Никълсън от Корнуелския университет, пише РИА Новости.

В доклад пред конференцията по планетология на Американското астрономическо общество той говори за новите данни от сондата Cassini, които свидетелстват, че гравитацията на Титан поражда в пръстените на Сатурн приливни вълни с височина около три километра.

„Това напомня на цунамите, разпространявани от местата на тектоничен разлом”, казва Никълсън.

Според учения именно влиянието на тези вълни може да обясни съществуването на „прекъсвания” в пръстените на Сатурн, открити за пръв път от сондата „Вояджър-1” през 1980 г. По-късно в някои от тези прекъсвания са открити миниатюрни спътници, които ги поддържат раздалечени. След откриването на последния такъв спътник – Дафнис – преди пет години подобни тела не са откривани в „празнините”.

Никълсън напомня, че сравнително скоро, когато пръстените на Сатурн са били подходящи за наблюдения от Земята „ребром”, на повърхността на пръстените били открити вълни с височина около 3 км. Точно те според учените предизвикват прекъсвания в пръстените с ширина около 15 км.

„Гънките” в пръстените се предизвикват от Титан, чиято орбитална плоскост е наклонена към плоскостта на въртене на Сатурн. В определена точка на орбитата притеглянето на спътника „дърпа” повърхностните частици на пръстените, предизвиквайки вълна.

Тя обикаля около Сатурн за същия период, както и самият Титан – за 16 дни, казва Никълсън.

Именно такава вълна, смята той, може да обясни появата на прекъсвания в пръстените на Сатурн, които не са свързани с присъствието на спътници.

Мисията Cassini-Huygens е съвместен проект на космическите агенции на САЩ, Европа и Италия по изучаването на Сатурн. Космическата сонда Cassini със спускаемия апарат Huygens бe пусната през 1997 г. и достигна орбитата на планетата на 1 юли 2004 г. Huygens изучи атмосферата и повърхността на Титан – спътник на Сатурн, а Cassini след отделянето на апарата продължи изучаването на планетата и нейните спътници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase