Изображение: spitzer.caltech.edu
fallback

Широко тиражираният от средствата за масова информация и киното край на света през 2012 г. не се очаква от научните среди, но определена опасност във връзка със засиленото въздействие на Слънцето върху работата на спътниците и екипажа на МКС в този период съществува.

Това съобщава пред РИА Новости Владимир Кузнецов, директор на Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпределение на радиовълните, д-р на физико-математическите науки.

"Ще има повишено въздействие на Слънцето върху околоземното космическо пространство, което ще се прояви в смущения на атмосферата, на космическите апарати и въздействие върху тяхната електроника. Ще се повиши радиационната обстановка, възможна е опасност за космонавтите", казва ученият в изявление пред Института за космически изследвания.

Oще по темата
Позовавайки се на древния календар на маите, редица средства за масова информация периодично говорят за катаклизъм, който очаква планетата ни през 2012 г. Като една от прогнозите се сочи големият парад на планетите, когато Сатурн, Юпитер, Марс и Земята визуално ще се построят в една линия, а в това някои привиждат катастрофални събития.


Различни секти също нееднократно са правили "предсказания" за близкия край на света. Така през 1900 г. краят на света беше предсказан от адептите на движението "Червена смърт" в Русия и стотина негови членове се самозапалиха.

През 1993 г. в навечерието на края на света последователи на украинско-руската секта „Бяло Братство“ на Марина Цвигун (да не се бърка с нашите дъновисти), обявила се за „Мария Деви Христос“, трябваше да се самозапалят.

През 1999 г. краят на света беше предвещан от японската секта Аум Синрике, а през 2008 в очакване на края на света последователите на сектата Петър Кузнецов се барикадираха в пещера в Пензенска област, откъдето бяха изведени от милицията и от министерството на извънредните ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

asan

преди 13 години

da mu mislqt bogatite !

74

VeNiX

преди 13 години

2012 e estestveno da ne e kraq na 4ove4estvoto! s taq godina mnogo se spekulirashe prez godinite. tq e prosto krai na edna epoha i na4aloto na druga, no v nikakyv slu4ai ne e kraq na sveta! :D kojto razbral razbral ;)

73

Мариян

преди 13 години

По добре е да има край през 2012 за да се махнат *** наречени " ЧОВЕЦИ" !!!!!!!!!!

fallback