Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Степента на родителска грижа в ранното детство оказва влияние на работата на гените, които определят качеството на взаимодействие на нервните клетки в главния мозък.

По този начин се предопределя развитието на умствените и психическите разстройва, съобщава изданието Journal of Neuroscience.

С това откритие учените за първи път доказват, че според това как родителите се грижат за децата си се определя вероятността за силно умствено разстройство.

За да се стигне до заключението, бил проведен опит с мишки.

Част от тях били грижовни към потомството си, а другите не проявявали достатъчно родителска обич.

На учените вече е известно, че подобни различия, предизвикващи стрес при кърмачетата, могат да доведат до изменения в ДНК, които се запазват дълго време и могат да предизвикат ракови заболявания и затлъстяване.

С настоящото проучване учените искали да изяснят влияе ли липсата на родителско внимание на работата на мозъчните клетки, отговарящи за умствената дейност.

За целта били проследени измененията в гена GAD1, който отговаря за синтеза на биогенна аминокиселина, която се синтезира в мозъка – GABA.

Установено е, че GABA отговаря за контрола на емоциите, освен това ниското ниво на тази аминокиселина се наблюдава при пациенти, страдащи от шизофрения.

В хода на експеримента било установено, че частта ДНК, съдържаща гена GAD1, при мишките, получили малко грижи от родителите си, е нарушена, което водело до понижено количество GABA в мозъчните  клетки.

И обратно – мишките, получили повече внимание, имали повишено ниво на GABA.

Според учените най-важният извод от изследването е, че влиянието на родителското внимание върху действието на гена GAD1 предизвиква дългосрочни изменения в дейността на мозъка, които влияят на качеството на живот в по-късна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase