Снимка: НАСА

Германски учени от института "Макс Планк" са открили на  планетата Нептун следи от сблъсък с комета, станал преди около 200 години, съобщава Lenta.ru, като се позова на публикация в сп. Astronomy & Astrophysics.

Изследователите с помощта на прибори, монтирани на най-големия орбитален телескоп "Хершел", са анализирали разпределението на газовете в атмосферата на осем планети в Слънчевата система.

Оказало се, че в един от горните слоеве на атмосферата на Нептун – в стратосферата – съдържанието на въглероден окис е много по-високо, отколкото в намиращата се по-долу тропосфера. По принцип концентрацията на този газ във всички слоеве на атмосферата трябва да е еднаква или бавно да пада с нарастването на височината.

Учените са заключили, че излишъкът на въглероден окис в стратосферата може да бъде обяснен само със срещата с друго небесно тяло. Те са изчислили също кога е станал сблъсъкът.

Специалистите и преди предполагаха, че преди няколкостотин години с Нептун може би се е сблъскала комета, но не разполагаха с точни факти и данни.

Сблъсъкът на комети с обекти в Слънчевата система е относително често срещано събитие. В периода 16-22 юни 1994 година части от кометата Шумахер-Леви се врязаха в Юпитер. Диаметърът на най-голямата от тях бе около 4 километра и падането й върху планетата бе съпроводено от мощни взривове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase