Сателитна снимка на Пентагона: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамерява да отдели $6 млн. в бюджета за 2011 г. за реализация на проекта за създаване на изкуствени живи същества, съобщава Wired. Предполага се, че тези организми ще могат да живеят практически вечно, ако не бъде взето решение да бъдат унищожени.

Новият проект, който планира да създаде DARPA, ще носи наименованието BioDesign. В него ще се използват последните постижения на биотехнологиите, които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с „определени биологически качества“. Уточнява се, че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт.

Подобни свойства имат например раковите клетки. В ДНК на изкуствения организъм ще бъдат поставени маркери, позволяващи той да бъде идентифициран. DARPA възнамерява също да постави „клетъчен превключвател“, чието задействане ще води до незабавна смърт на организма.

Все още не е известно по какъв начин ще бъде реализиран проектът. DARPA възнамерява да вложи $20 млн. за развитие на синтетичната биология и $7,5 млн. за изследване, анализ и промяна на генома.

Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие.

Описанието на BioDesign може да се намери на стр. 265 в 522-страничния проектобюджет на DARPA за 2011 финансова година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

аззз

преди 14 години

Странен проект с неясно бъдеще.Не вярвам нещо да излезне .

126

Наташка

преди 14 години

Ти пък само знаеш да обиждаш, не съм прочела писмо изпълнено с някакво смислено съдържание от теб по темата,освен обиди и това колко си умен-темата не е за теб. Ти ненормален ли си-да се омъжа за теб..хи..хи...хи...намери си някоя дори без средно, която да ти слогува по цял ден и над нея да показваш колко си умен /горкото момиче..съжалявам я ще от сега/

125

Наташка

преди 14 години

:(( Ясно, но аз просто попитах, защо така ми отговаряте, не съм наясно с профсъюзи и т.д. Сигурно става въпрос за бавен процес на унищожение на съдове...в атомната физика всичко се случва бързо, ние не можем да хванем някоя частица и да я гледаме с микроскоп:), бомбандираме ги в ускорители, детектори ги улавят по следа, разпознаване обаче е дълъг процес..значи това не е радикално лечение с намаляването на съдовете в тумора, а спомагателен?

fallback