Енцелад. Снимка: БГНЕС
fallback

Изследване на Пуерториканския университет в Аресибо публикува имената на петте планети в Слънчевата система, които могат да служат за дом на човечеството.

На първо място с най-добри условия, разбира се, е Земята.

Съществуват обаче четири небесни тела, които все пак предлагат възможност на хората да оцелеят, ако нещо се случи с планетата ни, съобщава lenta.ru.

Лидер по най-добри условия сред тях е малката луна на Сатурн - Енцелад.

През 2008 г. сондата Касини засне гейзери на повърхността на спътника и анализът показа, че Енцелад е доста топъл, има изобилие от водна пара и органични вещества.

Друга годна за живот планета е съседът на Енцелад –Титан.

Луната на Юпитер Европа пък е покрита с дебела ледена кора и вероятно под нея се крие топъл океан, твърдят учените.

И на трите спътника обаче хората ще трябва да намерят дом дълбоко под повърхността.

Сред най-добрите кандидати за заселване е и Марс.

От доста време учените разработват модели за промени в атмосферата и затопляне на планетата, която вероятно някога е имала вода в течно състояние.

Марс и Европа предлагат най-добрия компромис между достъпност и условия за живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 14 години

...Венера и да тълкуваме неконтролируеми и неизбежни събития. Земята, през своята история, преди 385 млн. години, е имала атмосфера с нива на въглеродния двуокис 10 пъти по-високи от текущите. Тези повишени нива не са довели до неконтролируемо глобално затопляне тогава, защо трябва да смятаме, че ще го направят сега?"

82

Анонимен

преди 14 години

Ето и един цитат от теория за връзката между нивата на CO2 и Венера, съотнесени към глобалното затопляне. "Защо отражателната способност на Венера е толкова важна? Когато отражателната способност е 0.80 теорията за Глобалното затопляне се разпада... Нивата на въглероден двуокис на Земята са се повишили от около 0.028% от състава на атмосферата до 0.036% през последните деситилетия. Доста голямо изсилване си е да сравняваме това с CO2 концентрацията от 96.500% на Венера и да тълкуваме неконтр

81

varg1

преди 14 години

чудесно

fallback