Снимка: БГНЕС
fallback

Изтриването на части от паметта вече не е научна фантастика, твърдят учени, които са успели да предизвикат селективна амнезия у генномодифицирани мишки. Изследването излезе в американското списание Cell Press.

Чрез използваните методи учените може да изработят техники, приложими за човешкия мозък, които да позволят изтриване от паметта на травмиращи спомени или такива, които предизвикват фобии, без да засягат останалата част от мозъка. Това обясни д-р Джо Циен от Института за мозъка и поведението към Медикъл Колидж в Джорджия.

Паметта включва четири различния стадия - запаметяване, подсилване, натрупване и припомняне на информацията. Учените от изследователския екип са идентифицирали специфични молекули, които, както изглежда, играят роля при различните фази на процеса на запаметяване и на припомняне.

Учените са постигнали метод, който позволява да се манипулира бързо дейността на молекулата, наречена CaMKII - ензим, свързан с различните фази на процеса на запаметяване.

Te са установили, че с ензима CaMKII, използван в момента на връщане на спомените, се блокира дълготрайната и краткотрайната памет за събития, предизвикващи страх, както и сензорната памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

A.

преди 15 години

Мишки ...

19

преди 15 години

vliza6 v nqkoq partiq!Da vzemem nai uspe6nata - BSP :)tam ne samo 6te te iztriqt no i totalno 6te te promiqt, 6te ti slojat i formula na "mislene", koqto e izpitana - dyrji do jivot !

18

majmunqk

преди 15 години

нека на политиците изтрият спомени за лични имоти

fallback