Снимка: Булфото
fallback

България първа внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков прати писмо до президента на интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми.

Писмото беше връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на интернет домейни на кирилица.

В писмото до президента на ICANN, председателят на ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на интернет имената от .com, .net, .org, .info и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението .бг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

преди 15 години

Нищо чудно простакът да ни ЗАВИЖДА за азбуката, защото тя е много по-съвършена от латиницата, в която куп букви липсват.Сигурно измислителят на латиницата е имал говорни дефекти.

38

ДИДИ

преди 15 години

Работя за фирма с чуждестранно участие. Дали от учтивост, дали от любознателност, единия от чужденците реши да учи български език, като за целта си купи една от онези програми за самообучение. И на въпроса дали е научил азбуката отговори леко злостно, че няма никога да го направи, защото ние (българите) сме били толкова високомерни, че сме използвали наша собствена азбука - КИРИЛИЦАТА. Да, така е! Високомерна съм и се гордея, че мога да пиша грамотно на български! Приветствам идеята с две ръце! А ако толкова се притеснявате за чуждестранните hit-ове, ами вържете си и едно .bg

37

преди 15 години

Струва ми се, че това е поредната "патриотична" идея за точене на пари. Икономически е неизгодно, според мен. Повечето чужди фирми които са на територията на Бг използват инглиш, немски и френски като работен език; съответно и сайтовете на същите се поддържат на тези езици. Вярно, някои от тях учат БГ, но по мои наблюдения, по-скоро от куртоазия и защото искат да са любезни. И без това достатъчно стряскащо им изглеждат тези на пръв поглед уж еднакви с техните букви. Та, ако това се прави за тези, които не искат да се интегрират и да учат чужди езици и пак ще ни "усвояват" данъчите за такива начинания, немирам това като поредната идейна хрумка на некои умници. Колкото до шльокавицата, тя е въпрос на неграмотност и едва ли новото начинание ще я реши. Та въпросът ми е: кой ще използва новата придобивка и правени ли са някакви предварителни проучвания, в цифри, които реално да аргументират прилагането му?

fallback