Снимка: infobulgaria.info
fallback

Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се преди 10 века, вероятно е страдал от травматична епилепсия и е починал на възраст 35-40 години.

Това заяви директорът на института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йордан Йорданов.

Той връчи копие на възстановената глава на българския цар на директора на националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква „Св. Св. 40 мъчениц“”.

Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст.

Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст 150-160 см, но за Иванко, убиецът на Асен, който е бил братовчед на цар Калоян, е известно, че е бил огромен на ръст.

На най-високата част на черепа са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка и би могло да се предположи, че Калоян е страдал от травматична епилепсия.

Това може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек.

Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 „великолепни зъба“.

Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа.

Вече е известно, че Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи не са правени, съобщи още проф. Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Lord_of_Strategy

преди 5 години

Коя е най-високата част на черепа !? има си анатомични области и подобни лаически описания, не звучат сериозно. Ако теменната област е най-високата част на черепа, травматична епилепсия с емоционални пристъпи и импулсивно поведение, не може да се получи при травма в тази област.

34

Lord_of_Strategy

преди 5 години

До Даниела Петрова700-800 грама пръстен :) вие имате ли представа какво представлява това и каква тежест е !?, за да се носи на пръст ?

33

Обикновен българин

преди 5 години

Възможно е туй дае скелета на цар Калоян.Наистина братовчед му Иванко е бил около.180-190 см...Асеневци били високи хора.Раната на черепа била на Калоян в битка с ромеите на неговите по млади години по историч.данни.Българите сме персийци,траки,илири,келти,готи,скити в расова смес и малко славяни.Най-много били персите и след туй траките в България.Цар Калоян е умрял ок.35-37 годишен при гр.Солун от инфаркт по Божидар Димитров-професор по история.

fallback