Снимка: Булфото
fallback

Южнокорейски учени от Националния онкологичен център в сателитния за столицата Сеул град Коян обявиха, че при първични лабораторни опити са успели да изолират „молекулярно терапевтично средство“, което избирателно атакува ракови клетки.

Полученият „рибозим“ е бил изпробван успешно върху животни и както смята ръководителят на групата изследователи Ким ин Ху, „има добър лекуващ потенциал“.

В проекта участват и учени от южнокорейските университети Тангук и Тонга, съобщава ИТАР-ТАСС.

Рибозимът има свойството да открива рибонуклеиновата киселина (РНК), която присъства във всички ракови клетки. В резултат на това злокачествените тумори спират да се разпространяват и да нарастват, и биват разрушавани.

При това нормалните клетки на животните, у които е било вкарвано веществото, не са подложени на генетични промени и остават здрави.

Откритието на южнокорейските учени, както смята Ким Ин Ху, разкрива пътя за пълномащабни изследвания на рибозимите като средства за борба с рака.

За това спомага и отсъствието на странични ефекти, което е едно от основните условия при провеждането на медицински изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Пешо Пешев

преди 16 години

"рибозоми" бе, разбирачи...

3

DevilishSoul

преди 16 години

Тази новина... заслужаваше да е на първа страница...

2

преди 16 години

I am legend

fallback