Огромната палма се вижда и в Google Earth. Снимка: АР
fallback

Ботаници откриха нов вид гигантска саморазрушаваща се палма, вирееща в Мадагаскар, съобщи ВВС.

Дървото е толкова голямо, че се вижда на сателитни снимки и в Google Earth.

То расте само в отдалечената северозападна част на острова. Въпреки че жителите там знаят дървото от много години, никой не го е виждал да цъфти.

Когато най-накрая това се случило миналата година, ботаниците открили, че дървото е използвало толкова много енергия за цъфтенето, че накрая умряло. 

Палмата е висока 20 метра, а листата й са дълги 5 метра.

Това е най-високо дърво в страната, но през повечето време от живота си – около 100 години, не е отличително с нищо друго освен с размера си. 
 
Чак когато палмата загинала след цъфтежа, ботаниците от Kew Gardens в Лондон се заинтересували от нея.

„Тя е зрелищна“, коментира Миджоро Ракотоариниво  - ботаник от  Kew Gardens, който вече е видял палмата.
 
„Дървото има много филизи, подобни на аспержи, които започват от върха на дървото, които след няколко седмици започват да се самоунищожават“, допълни ученият.

Клоните на палмата се окичват със стотици малки цветове, които се превръщат в плодове, но дървото изразходва толкова много енергия за цъфтенето, че накрая умира.

Учените в момента размишляват върху това как дървото се е появило в Мадагаскар. То прилича на някои видове палми, открити в Азия – на около 6000 километра оттам.
 
Възможно е палмата, от която в момента има по-малко от 100 броя, да е еволюирала откак Мадагаскар се е отделил от Индия преди около 80 милиона години.

Сега ботаниците се надяват, че дървото ще бъде обявено за защитен вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

преди 16 години

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B9%D0 %BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%BC%D1%83%D1% 80%D0%B0 А за нашата Байкушева Мура дето е и 10 пъти по стара от тази папрат какво да рекат от BBC

15

DVR

преди 16 години

Опа, сега видях новината на сайта на BBC, преведена е почти едно към едно, извинявам се, в тоя случай не сте виновни. *** са от ВВС явно. Явно не само тука журналистиката е на това дередже.

14

dvr

преди 16 години

dnes.bg, просто се чудя откъде ги намирате тия журналисти, то верно, че журналята по принцип са най-пропадналото племе, по-зле и от политиците, ама тука са се събрали някаква представителна извадка. Цели 20м викате , и от Google Earth се вижда, бре, бре. А снимката е направо "чудовищен" смееех, абе вие палми виждали ли сте изобщо, поне на картичка? Щото аз съм виждал такива пред които тая е миниатюрна.

fallback