Снимка: dailymail.co.uk
fallback
Британски учени установиха, че енергоспестяващите крушки могат да навредят на здравето. Както съобщава The Daily Mail, по данни на Британската асоциация на дерматолозите, от крушките от ново поколение могат да пострадат преди всичко хората с повишена чувствителност на кожата към светлината. Защото флуорисцентните крушки излъчват по-интензивна светлина от обикновените. Според учените използваните енергоспестяващи крушки могат да обострят кожните заболявания и да доведат до рак на кожата, а също така да предизвикат мигрена и световъртеж при хората, които страдат от епилепсия. Учените са обезпокоени от факта, че, съгласно енергоспестяващата програма, предложена от британското правителство, към 2011 година се планира изцяло да се прекрати използването на високоенергийни крушки и да се мине изцяло на флуорисцентни. По изчисления на благотворителното обединение Spectrum, което помага на хората с повишена чувствителност към светлината, от енергоспестяващата програма могат да пострадат около 340 хиляди британци. „Важно е да се позволи на хората с фоточувствителна кожа да използват крушки, които няма да доведат до влошаване на здравословното им състояние. На тях така или иначе им се налага по-често да остават в помещение, защото не могат да излязат на слънчева светлина“, заяви президентът на Британската асоциация на дерматолозите Колин Холдън. Същевременно традиционните крушки с мощност до 150 вата започнаха да изчезват от магазините във Великобритания още през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Мислещ

преди 14 години

Трябва да се мисли преди да се напише "ГЛУПОСТИ". Преди да пробвам тези крушки и да прочета тази статия имам опасения. Работих 7 години на луминисцентно осветление и се чувствах зле и с посивяла кожа. Така че на здравата селска жилка й е лесно да каже "глупости".

11

Pesimist

преди 15 години

България е извънземна територия. Енергоспестяващите при мене изгарят постоянно. Зависи от мрежата, респ.къде живеете. На места са засичани пикове в електропреносната мрежа до 2000V. Те причиняват повреда в електрониката, която се намира в основата на лампата. На лекции са ме учили следното - параметрите на едно изделие са поне 2 пъти по-лоши, отколкото пише в рекламата.

10

МИТКО

преди 16 години

"На тях така или иначе им се налага по-често да остават в помещение, защото не могат да излязат на слънчева светлина".Ето това могат да кажат хората които прекаляват с американските филми.

fallback