iPhone хладнокръвно предава информацията на създателите си. Снимка: СВ
fallback

Технологичното чудо на Apple - iPhone, което отскоро се продава и в Европа, продължава да изненадва.

Оказва се, че телефонът има скрита функция, която вероятно няма да допадне на всекиго: устройството буквално следи живота на собственика си, съобщава techcrunch.

iPhone може да изпраща IMEI номера, IP адреса и куп друга информация, посредством скрита връзка към Apple, която се осъществява чрез приложенията за времето и акциите.   Данните се изпращат до адрес http://iphone-wu.apple.com/dgw?imei=%@&apptype=finance.

От получената информация Apple пък може да създава профили на потребителите.

Така собствениците на джаджата се разкриват изцяло - къде пътуват, къде прекарват свободното си време, къде работят, къде инвестират парите си, кои са най-посещаваните от тях уебстраници и др.

Данните могат да ви разконспирират и по най-лични теми, като например кои са любимите ви порно сайтове. 

В момента хакери работят по това как да блокират тази функция на телефона, а междувременно единственият начин изпращането на такъв тип информация към Apple да бъде спряно, е чрез изтриване на приложенията за времето и финансите.

По-дебелокожите потребители /като нас/ обаче най-вероятно няма да спрат да точат лиги по красивия iPhone въпреки тази неприятна функция.

Apple, чувате ли ни? Готови сме да ви снабдим с най-лична информация, като кога и с кого ставаме и лягаме, какво ядем и кой номер обувки носим. Само ни снабдете с по едно-две от детективските си устройства.

Адреса ни сами ще го намерите - разбрахме, че ви се удава...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

...

преди 16 години

Статията е напълно невярна и това бе доказано отдавна, за нещастие явно автора е решил че не е проблем ако "малко" преувеличи първоначалните подозрения на някой хора по темата и напише една "сензационна" новина без даже да се поинтересува че ~20 часа по късно съмненията на хората които повдигнаха въпроса бяха опровергани след като се установи точно каква информация се изпраща ...

21

Tuzara

преди 16 години

Аве ей просяк гаден, като ти дава баба ти пари за MP3 плеъри дето имат само 128 mb и не може да оцениш високата технология какво коменираш, стига си завиждал и крал от пенсията на жеата 7, а се хвани да бачкаш някъде нехранимайко и ей неприятен като си виждал iPod само на картинка недей да знаеш много

20

ICO

преди 16 години

абе еи дедо ли си дидо ли си-кво коментираш че мп3 не мойели да правят от епъл е ***!имам ipod,i ipod video и няма по-добър от този мп3 плеър както и няма по-добър от ипхоне телефон гледаи презентацията и тогава приказваи ***!

fallback