Заради гравитационни смущения орбитите на планетите се нарушават и попадат в огнен ад. Снимка: Newsru
fallback

На базата на анализ на спектъра на най-близките до Слънцето звездни системи група учени от Европейската организация за астрономични изследвания в южното полукълбо /ЕSO/ предположиха, че планетите могат да се разбиват в своите звезди както насекомите на предното стъкло на автомобила. В резултат на гравитационни смущения, предизвикани от въздействието на съседни звезди или по други, все още неизвестни причини, техните орбити се нарушават и планетите попадат в огнен ад. При това огромното мнозинство от планетите, близки до звезда, са обречени на “изяждане”. Такава съдба застрашава и Земята, съобщава Newsru. Учените са установили нещо странно – младите звезди съдържат много голямо количество метали, каквито по изчисления не би трябвало да има.

Възможна причина за това може да е канибализмът на звездите, казва ръководителят на групата изследователи -астрономът Люк Пасквини. Звездите поглъщат своите планети. В резултат изпарилото се вещество на планетата като че се разтича по повърхността на звездата. Приблизително по същия начин се размазват бръмбарите по предното стъкло на автомобила. Този процес прилича и на приготвянето на капучино, което се посипва с какао, без да се разбърква.

По същия начин и звездите имат по повърхностната си обвивка следи от сблъсъци със собствените си планети. Тези петна дават в спектъра линиите от метали, казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

radko

преди 15 години

moje li da spasim zemqta da ne zagine????????????????

41

offf

преди 15 години

OOOOOFF Gluposti. To moje ama i mnogo drugi raboti moje . ZA kakvo go kazvat kato ne sa sigurni. KOI KOKVO da naprav i. TE DO LONATA NE MOGAT DA STIGNAT A SLANCETO DA OTKLONQVAT. AHAAHHAHAA

40

ivan

преди 16 години

mojem li da napravim neshto za da ne omre zemqta??????????????

fallback