Разработиха фермент, извеждащ ХИВ вируса от заразените клетки. Снимка: Булфото
fallback
Група учени от Германия разработиха фермент, който може да даде надежда за излекуване на повече от 40 милиона болни от СПИН, тъй като е в състояние да изведе ХИВ вируса от заразените клетки, съобщава списание „Сайънс”. Ферментът, наречен „Тре”, е получен от изследователи от дрезденския институт за молекулярна клетъчна биология и генетика „Макс Планк”. Изданието припомня, че учени от различни страни нееднократно са правили опити за активизиране на тези клетки с надеждата, че това ще направи съпровождащите ги вируси възприемчиви към лечение с антивирусни препарати. Ферментът „Тре” в лабораторни условия се е оказал в състояние за три месеца да отдели ХИВ вируса от генома на заразените човешки клетки, в началото разпознавайки го, а след това прекомбинирайки ДНК структурата на вируса. По мнението на учените необходими са нови експерименти, за да се изясни дали новият фермент може да се използва за разпознаване на дремещите заразени клетки у хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

TimShel

преди 16 години

Емо за едно са прави хората - да беше сложил линк препратка към статий за хепатита, че даже ако беше събрал информацията от коментарите си в един документ и го беше качил някъде в интернет пространството щеше да е най добре ... а тея всичките дето са се заяли с теб .. без коментар. Само си направи услугата да не обиждаш и ти. Иначе ще си помисля, че си като онова момиченце ... заразило над 100 мъже със СПИН за 3 години ЗНАЕЙКИ, че е болно ...

25

slavi

преди 16 години

studenta po golqm e interesa na kompaniite da ne se otkrie lek tai kato imat pove4e pacienti za lekarstvata koito go podtiskat t.e sega6nite medikamenti misli malko i kato ikonomist :)

24

student

преди 16 години

Братле това което питаш никой не може да ти го каже. Една от хипотезите е, че е разработено от САЩ като биологично оръжие и е тествано в Африка, затова и там е основното огнище. Ама нещо тая теорийка не ми се връзва. Ако беше създадено от някой то той щеше да има и ваксина или лекарство, и знам че поне така се прави когато се прави био-оръжие. А ако някой има такова лекарство отдавна да го е изкарал и да е станал мулти милиардер.

fallback