Лаптопите вече няма да имат нужда от кабели за зареждане. Снимка: Булфото
fallback
Учени от Технологичния институт в Масачузетс проведоха успешен експеримент за безжичен пренос на енергия. Начело на екипа учени от института е Марин Солярич, млад хърватски учен. Публикация за това научно постижение ще излезе в списание “Сайънс” след няколко седмици. Предвид изключителното значение на откритието, благодарение на което след няколко години вече няма да бъдат нужни кабелите за зареждане на лаптопите, мобилните телефони, MP3 плейърите, новината вече беше съобщена от списание ScienceXpress. “Ние успяхме експериментално да докажем нашата концепция за безжичен пренос на енергия на разстояние от два метра с лампа от 60 W”, каза 33-годишният Марин Солярич, който е бил ръководител на експеримента. До идеята за безжичен пренос на енергия първи е стигнал Никола Тесла, който разработил за тази цел амбициозен проект за висока 57 м антена кула Wardeclyffe на Лонг Айлънд, но всичко се провалило, тъй като великият учен останал без пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Батко

преди 16 години

Някои от вас разбират по-малко и от журналистите, но плюят само защото звучи нереално. На пича с пост-а "aide, revoliucia, tova ot kade se ..." ще му кажа, че не е на прав път. Те не пренасят енергията през пространството с електрони :Р. Вероятно става дума за електромагнитна индукция или с по-прости думи като за по-прости хора: антена, която излъчва електромагнитни вълни. Остава въпроса какво КПД може да се постигне (разбира се, ако не са открили друг начин). Лично аз съм изключително скептично настроен, а и убеден, че това ще ни изпържи мозъците ;)

33

pensioner

преди 16 години

v prirodata ima zakoni i tiah nikoy nemoje da prenebregne.

32

Кьорав не коментира

преди 16 години

Ние успяхме експериментално да докажем нашата концепция за безжичен пренос на енергия на разстояние от два метра с лампа(ТУКА) от 60 W,

fallback