Ако средните средните летни температури се покачват с по 5 градуса всяка година, до края на 21 век вследствие на глобалното затопляне алпийските ледници ще изчезнат. Това сочи проучване на университета в Цюрих, предава АП.

След като от 1850 година досега почти половината от повърхността на ледниците в Алпите се е стопила, учени от Географския институт към университета в Цюрих изработват най-различни схеми, за да отчетат влиянието на климатичните условия върху ледниковите маси през следващите сто години.

Според проучванията им, ако средните температури нарастват с по 3 градуса в периода април – септември всяка година до края на 21 век, ледниковите площи на Алпите ще намалеят с 80 на сто. В случай че температурите се повишават с по 5 градуса, то ледниците напълно ще изчезнат. Само тези, които се намират на много голяма височина, евентуално може би ще просъществуват и през 22 век.

През 1970 година на Алпите е имало 5 150 ледника, които са заемали територия от 2 909 кв. м. Спрямо 1850 година, ледниковата маса е намаляла с 35 на сто до 1970 година и с 50 на сто до 2000 година.

Топенето на ледниците значително се е ускорило през последните 20 години. Само през горещите дни на 2003 година ледниковата площ в Алпите е намаляла с между 5 и 10 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase