Според американската антивирусна компания Symantec, лидер в сектора, в края на декември 2004 г. само за една седмица опитите за измама в световен мащаб са били 33 млн., докато шест месеца по-рано броят им е бил 9 млн., съобщава AFP.

Банковите онлайн измами, известни още с името “phishing”, са нараснали значително през миналата година.

Принципът, на който действат те е да “улавят жертвата” още след като тя отвори имейл, получен в пощата, който изглежда съвсем безобиден. В него има и приложен линк, който прехвърля клиента в грешен сайт и по този начин данните от банковата му сметка се записват.

От Symantec обясняват нарастващия брой опити за измама с лесния и евтин принцип, на който действа "phishing".

Между юли и декември миналата година, компанията е регистрирала 10 310 различни видове "phishing". В тази връзка от Symantec дават няколко полезни съвета на онези, които не искат да станат жертви на измама, като един от тях е да не се активира линка, който може да се съдържа в имейла, а потребителите сами да напишат адреса на сайта, като внимават за правописа.

Друга антивирусна компания - руската Касперски, смята, че банковите онлайн измами ще стават все повече, тъй като те се организират от хора, чиято цел е да правят пари. Според компанията измамите за 2004 г. възлизат на 3 млн. евро.

В едно от последните проучвания от октомври 2004 г. до януари 2005 г. лъжливите сайтове, чрез които хората стават обект на подобни измами са 2 560. Те имитират сайтовете на 64 различни компании, 80 на сто от които са от банковия и финансовия сектор. Най-голяма част от тях се намират в САЩ, следвани от Китай, Тайван и Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase