Снимка: Топлоцентрала

Хореографът Амин Буса събира на сцената петима танцьори с опит в хип-хоп, съвременен танц и капоейра, които ще прведат публиката от уличния танц до италианския Ренесанс

Френската школа за съвременен танц Chriki’z ще представи своя спектакъл L’Inizio в РЦСИ Топлоцентрала на 28 март. Преработен през 2018 г., чиито особености пресъздават великолепни сцени – всяка една с препратка към италиански картини. Концепцията за хип-хоп с енергия и финес е дело на хореографа Амин Буса, който търси пресечната точка между уличния танц, традицията и съвременността.
 
„L'iniZio - началото на италиански - взема за отправна точка "Битие" на Микеланджело, нарисувано на свода на Сикстинската капела.Тази фреска ще послужи като основа за размисъл за човешкото състояние - или за разрушителната склонността на човешкия род да нарушава всяко наложено правило“, споделя екипът на предстоящия спектакъл.

Както и фреската, L'IniZio е разделена на три основни части, които също са разделени на три по-малки части. Първоначално публиката наблюдава концепцията за индивида в групата, в осмоза с останалите, докато танцьорът бавно не стане самоуверен, гравитира около останалите, без да прави отстъпки. Различни музикални вселени - от Арво Пярт до Miserere на Allégri, както и до по-електронни звуци, подхранват тези три части. Музика, на която тялото се привързва, откъсва, със сила и лекота, и когато се връща, те се превръщат в осмоза. Това тяло, присъстващо в L'IniZio, се комбинира и преплита, утвърждава чрез собствената си индивидуалност, чрез груб, енергичен и модерен хип-хоп.

Всеки интерпретатор усеща вкуса на свободата да изрази себе си в този хип-хоп танц, между овладяването на чисти техники и отваряне към многобройни вдъхновения. Върху белия под светлината рисува многобройни сенки, които се преплитат и постепенно се оцветяват, придружавайки телата в маршрут, следващ движението, което създава цветна палитра.

Представлението се организира с подкрепата на Френския институт в България и се провежда в рамките на Месеца на Франкофонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase