Снимка БГНЕС

"От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”. Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен", съобщи фотографът Стефан Щерев в своя фейсбук. По думите му не става въпрос за неизпълнени негови проекти към театъра, а за лично виждане на Васил Василев.

"Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър “Иван Вазов", споделя фотографът.

Народният театър отговори на сайта си, че фотографът Стефан Щерев е назначен на срочен трудов договор, считано от 11.07.2022 г., с едногодишен срок на договора. Преди заемането на длъжността Стефан Щерев, както и всички други служители, назначени по трудово правоотношение, подават заявление за встъпване в длъжност със съответните параметри – в случая със срок на договора 1 година.

Успоредно с трудовото си правоотношение Стефан Щерев е осъществявал и дейности при условията на допълнителен договор за уреждане на авторски права.

С оглед предстоящото изтичане на трудовия договор на Стефан Щерев и възможностите за подновяването му, в рамките на последния месец между него и директора на Народния театър Васил Василев са проведени два телефонни разговора и една среща (5 юли). На Стефан Щерев е обяснено, че договорът му не може да бъде подновен при същите финансови параметри, особено с оглед зачестилите от негова страна искания за допълнително заплащане за дейности и услуги, реализирани в рамките на трудовото му правоотношение. На г-н Щерев беше предложено през следващия театрален сезон да бъде ангажиран за конкретни проекти, представления при финансови условия, доближаващи се до неговите изисквания. От страна на Стефан Щерев е получен отказ, обясняват още от театъра..