Снимка: Bulgaria ON AIR

Скандалът в Народния театър продължава над две седмици. До напрежението се стигна след като вратата на говорителя на театъра - Велислава Кръстева, беше надраскана с с надписи "ДПС" и Изчезвай. Последваха и оставки, припомня Bulgaria ON AIR.

Кирил Кадийски е поет, писател и бивш директор на Българския културен център в Париж. Споделя, че за него е недопустимо, когато работиш в такъв тип институция, да демонстрираш обвързаност към политическа партия. Не одобрява обаче и поведението на главния режисьор Александър Морфов.

Още по темата


"Крайно време е да се надигнат всички интелектуалци от всички видове изкуства и да покажат, че така повече не може. Защото не може да диктуваш условията, защото си силен, а те са зависими. Тук има и корупция, защото някои са купени индивидуално, но те цели институции са купени... Творческият съюз на артистите какво е? Как може да си позволява неговият председател да демонстрира в публичното пространство привързаност към една политическа партия?", попита Кирил Кадийски.

Според анализатора Кристиян Шкварек, на директора на театъра Васил Василев се дължи реформата в институцията и по-високите заплати. Именно той в началото на юни назначава и Велислава Кръстева.

"Направиха практически театърът да бъде нещо, за което се говори в България. Той отново е в центъра на културата и вместо това да е новината, не скандала, а гордостта. Върти се скандал около това, че един от назначените хора е от една конкретна формация. Нека не си кривим душата - огромен брой хора в културата са политизирани… Случи се скандал, защото конкретната формация е тази, която е", коментира Кристиян Шкварек.

В момента в Народния театър тече проверка, която трябва да установи дали режисьорът Александър Морфов е нарушил закона като е надраскал вратата на Велислава Кръстева. След скандала оставки подадоха главният драматург на театъра Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев.
 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 месеца

Де се е чуло и видяло театър да се издържа с народни пари?! Холивуд с парите на данъкоплатеца ли се издържа, а Бродуей? Масово актьори и режисьори са едни хрантутници с много претенции, много мързел и още повече простотия. Имаше до нас едно заведение което въпросните великокултурни дейци много посещаваха та ги виждах редовно в истинската им светлина пияни, зли, нагли и безочливи.

9

ВАРНА

преди 2 месеца

МНОГО ХОРА НЕ ХАРЕСВАМ,И ПОЛИТИЦИТЕ НО НЕСИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ПРАВЯ ЗЛО ИЛИ НЕЩО НЕ ВЪСПИТАНО. УВАЖАВАМ ХОРАТА ТАКИВА КАКВИТО СА И ТЯХНОТО МНЕНИЕ. ТОЗИ МОРФОВ ПЪРВО НЕЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН ,НИТО Е ВЪСПИТАН НАЙ-МАЛКО Е МЪЖ,ТОЗИ Е ИЗКУФЯЛ ,ЗЛОБЕН И ЖЕНОМРАЗЕСТ ***. ЗАЩО НЕ НЕСЕ ПЪЧИ СРЕЩУ НЯКОИ МЪЖ ,А СРЕЩУ ЖЕНА ТОЛКОВА МУЕ АКЪЛА И СИЛИТЕ. ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДИЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН.

8

=

преди 2 месеца

Тази лошата се оказа човек с достойнство и си подаде оставката. По лошото е че макар и талантлив режисьор, морфов е про.стак и скандалджия. И преди е вдигал не един скандал и какъвто е нарцис ще го прави и в бъдеще. Ако Кръстева беше тежък русофил като морфов проблем нямаше да има,но тя си има други убеждения,което е голям грях според морфич