Снимка: БГНЕС

Ден, след като България загуби своята Царица на смеха - великата и неповторима Татяна Лолова, част от най-близките колеги на актрисата споделиха спомените си за нея като човек, приятел и огромен сценичен талант.

Изключителна актриса! Няма думи за такъв талант и кариера както в театъра, така и в киното, изтъкна пред БНТ кинокритикът проф. Божидар Манов.

Татяна Лолова има 51 роли във филми и тв сериали, играе още в първите български комедии през 1964 г., но и роли в друг диапазон, като "Звезди в косите, сълзи в очите" и "След след края на света". А какво да кажем за "Опасен чар" на Иван Андонов - изключителен филм с плеяда актьори, допълни проф. Манов.

Още по темата

Тя притежаваше умението да разгъва своя актьорски талант през много широко ветрило на форми и жанрове, каза още той.

   При нея имаше нещо вродено - да те посрещне с усмивка. Българинът като не му е добре, няма да е така... но при нея такова нещо не съществуваше - когато те види, тя те приема и тръгва един разговор... Таня беше велика жена! Тя беше едно чудовище на сцената, страхотна артистка, с такъв чар! А колко красива беше преди години, тя и накрая си остана красива с годините си, сподели актьорът Светослав Пеев.

Преди години направихме една група да обиколим българите в чужбина с една естрадна програма от Монреал през Щатите, навсякъде където има българи. Бяхме с Тодор Колев, Парцалев, Калоянчев, Татяна, Стояна и нашия колега Митко Стефанов, който беше нашата пролука към света, защото знаеше английски... Страхотно пътуване - хората плачеха, радваха се, върна се назад в спомените си Славчо Пеев.

Отиде си един човек, който допринесе много за комедията в България, каза актрисата Албена Михова.

Таня Лолова беше много слънчева жена, много топла, приемаше младите актьори, толерираше ги. Ще е много жалко, ако хората в България не знаят своите комици, първоидоли, защото тя беше моят идол за комедията, гледала съм абсолютно всички нейни филми стотици пъти от малка. Тя много ще ми липсва, защото беше и приятелка. Ще липсва много и на българския театър и българското кино.

Моля се да имам роли, колкото нейните, допълни Михова.

Тя имаше огромен комедиен талант, но беше и изключително добър човек с огромно чувство за самоирония, коментира проф. Манов.

 Има много актьори с дълга кариера и десетки роли, но тези със среден талант някакси пригаждат ролите към себе си. Но актриса като Татяна Лолова - с аурата на огромния си талант тя така осветява ролите си, че те стават бляскави и не се забравят, каза кинокритикът.

Жена - слънце, човек с такава усмивка, че може да ти каже всичко! Всичко беше истинско при нея, всичко което правеше, допълни Славчо Пеев.

А дали зад усмивката на Татяна Лолова понякога все пак се е криела и малко тъга? Като добросъвестен и морален човек тя не искаше с тъгата си да натъжава другите, сподели проф. Манов.

Тя винаги е различна, имаше такава богата палитра. Играех с нея в пиесата "Свекърва" - тя страшно ми помагаше и излизаше от своя образ, след което пак влизаше, припомни си играта на сцена заедно с Татяна Лолова нейната колежка Албена Михова.

Блестящият талант на Татяна Лолова ще може да видим тази пролет в новия сериал "Порталът", където актрисата снима последната си филмова роля.

Изпращаме Татяна Лолова в петък в Сатиричния театър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase