Снимка: Facebook

 

Общ преглед
Християн Бакалов

Той е от онези творци, които не уважават покоя. Движението е нещото, което го води в живота, а от там и Християн Бакалов прави същото със своите зрители. Артистът е отново в България. Този път за да представи спектакъла си Pure - вдъхновен от концепцията на философа Барух Спиноза за Вечност. Обединен от "Голямото и Малкото бъдеще", новият пърформанс в продължение на три дни (3,4 и 5 декември) от 12.00 часа на обяд до 23.00 часа вечерта може да бъде преживян в столицата.

Още по темата
  

Точното място е Фабрика 123, която отваря врати за онези, които ценят експеримента и са смели да му се подчинят. За първи път инсталацията е толкова мащабна и е разположена на два етажа от "Фабрика"-та. А Бакалов посреща и провокира фантазии, изградени предимно на сетивното удоволствие като събужда индивидуалното изживяване на всеки един от зрителите.

Случващото се във "Фабрика" 123 е само прелюдията му, която ще отведе артистът на 15-и и 16-и януари в Ню Йорк. Там  Бакалов ще гостува с "Pure" на фестивал, който акцентира върху по-нестандартните режисьорски идеи в театъра и пърформанса. Очаква се на събитието да пристигнат 2500 селекционери от цял свят. "Ще дойдат от Азия, от Европа, от Латинска Америка. Няколко фестивала се организират по същото време в Ню Йорк и тогава ще е и годишната конференция в Ню Йорк Apap за перформативно изкуство в света”, разказва режисьорът и танцьор пред Dnes.bg като допълва, че подобни събития се организират, за да могат всички професионалисти да се запознаят с най-новото в сферата. 

Самият той ще остане за няколко дни, за да види какво правят и неговите колеги и да се зареди с добрата енергия на хора от цял свят. Все пак Християн уточни, че не би могъл да сравни работата си с тази на другите участници. "Няма как да сравнявам, защото при сериозното изкуство всичко е толкова индивидуално. Развлекателното и буржоазното си има своя шаблон, заради който ако го видим днес или след 20 години, ще е все едно и също."

Pure

"Pure" няма да посрещне публиката като остави зрителят да седне удобно на столче, наблюдавайки какво правят актьорите на сцената. Спектакълът не е такъв. Пристъпвайки прага на подновеното пространство всеки ще изживее своята история включвайки се или не особено към определени неща, които ще срещне в отделните зали. Християн Бакалов представя съвсем нов вид усещане, което излиза от рамките на добре познатото и спокойно закърнялото. Всъщност той вече представя постановката в Европа, като турнето му започва от началото на годината. "Не е като приетото турне на една трупа да отиде за месец и да изиграе 20 представления – разяснява Бакалов – И това съм правил много години, но тук самият строеж на инсталацията отнема повече време – поне седмица. В Италия, когато играхме в един дворец се наложи да строим декорите три седмици. Бяхме със спектакъла още във Франция, Белгия. Играхме го и в България – Варна, Стара Загора, Плевен, София. Публиката е навсякъде и е все еднакво неподготвена и еднакво приятно изненадана.", отбелязва артистът.

Християн Бакалов уточнява, че всеки може без проблем да се преоткрие в непознатата атмосфера, защото и самият той прави всичко с лесни средства, за да може зрителят да не се чувства, че е попаднал в някаква елитарна и недостъпна среда. "Pure" е за всеки, без значение кой има или няма подготовка в пърформанса или в съвременния танц. Нужно е само желание за наслада и стремеж към непознатото. "При мен зрителите са от 8-годишни до 88-годишни, от различни култури. Всички го приемат по различно, но и всички са много щастливи", отбелязва още Християн, допълвайки, че децата под 8 години също са поканени, но е добре да са с придружител.

"Всеки артист има една премиера с определен спектакъл, докато с моя всяко представление е премиера", отбелязва още артистът и пояснява, че това е така, тъй като пространствата са различни и съответно с тях е различна и инсталацията. "Сега, във Фабрика 123, имаме два етажа, а не един и всичко е много по- мащабно. Дори за пърформърите, които участват и затова с тях сега имаме специални репетиции, тъй като има много нови неща, нови сцени и експерименти.", допълва още той.

Преди "Pure"

Всъщност Християн Бакалов започва с класическия танц на 7 години, а на 12 разбира, че иска друго да танцува. "След като гледах Флашданс знаех, че няма да съм класически танцьор на сцената".  По това време няма голям избор. Трябва или да завърши хореографското училище, или да не се занимава с танц, но не съжалява. "Тогава там беше много тежко. Излизал съм в 6 сутринта от вкъщи, за да се прибера в 9 вечерта. Беше брутално, но пък така имах шанса да попадна на моя учител, който ме научи да обичам не само балета, но и танца, изкуството, публиката – да я ценя и уважавам. Да дам на хората, които са мои зрители онова, което съм научил. Само заради този учител си заслужаваше".

След като заминава за Париж шест месеца играе в трупа, танцуваща балет и съвременен танц. "От онези 25 години нещата много са се променили. След съвременния танц дойде пърформанса. После съм играл с Роберт Уилсън, Жан Фабре... Всички тези срещи бяха доста важни в решението за моя път.", отбелязва още той.

И макар животът му да се върти около танца, Християн Бакалов си мисли почти всеки ден, какво би било, ако продължи в различна посока. "Колкото и да обичам това което правя, си мисля и за други неща. Може някой ден да се промени ситуацията около мен, но не вярвам в това твърде много, защото вече съм изпуснат случай. Ще трябва близките ми да се примирят с факта, че поднасям произведения на изкуството под каквато и да е форма. Може някой ден да се концентрирам единствено около визуалното изкуство, но засега ми е трудно да си го представя без движението.", разказва още Бакалов.

След Ню Йорк заминава за Чили, където също ще представя "Pure". "Там ситуацията е много тежка, а имам приятели. Затова ще остана и ще им направя подарък с този пърформанс. После мисля да замина за Индия. Да помечтая над други теми и да видя ситуацията в различна перспектива. Има вариант да ида и в Хонконг, където от две години пробваме да изиграем  "Pure".

*А у нас е добре преди да влезете на спектакъла, да си запазите час на Bright / PURE, за да не чакате. През тези три дни е последният шанс да видим "Pure" след дълга пауза за страната ни, тъй като Християн Бакалов ще се завърне отново тук чак след година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар