Ива Тодорова с награда за "Приятно ми е, Ива". Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
По традиция в деня на Международния ден на театъра, който се отбелязва от 1961 г. , се раздадоха наградите "Икар".  Най-добър спектакъл за изминалата година стана "NeoДачници" по Максим Горки на Народния театър "Иван Вазов", а Иван Пантелеев грабна статуетката за най-добра режисура.

Наградата за водеща мъжка роля  взе Боян Арсов за ролята му на Сехизмундо в "Животът е сън", за което и режисьорът Дина Маркова взе награда за дебют.  Спектакълът се играе в Театър Азарян.

Ива Тодорова се сдоби с "Икар" за женска роля за моноспектакъла "Приятно ми е, Ива". Актрисата получи и признанието за най-добър драматургичен текст. Актрисата благодари на Стоян Радев, който е бил консултант на представлението и на Театър 199, че рискува да покаже моноспектакъл.

На 45-ото раздаване на театралните отличия за първи път Съюзът на артистите в България връчи специална награда за изключителен принос към музиката и културата. Призът получи Лили Иванова от столичния кмет Йорданка Фандъкова. За изключителен принос към българския театър  пък бе отличен писателят Стефан Цанев. Актьорът Михаил Мутафов получи Награда за чест и достойнство, а проф. Елена Баева бе призната за педагогическата си дейност в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Весела Бабинова бе призната за участието й в "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми" на Неда Соколовска в Малък градски театър "Зад канала" в категорията за поддържаща женска роля.

Наградата за поддържаща мъжка роля прие Йордан Ръсин за образа на Глигор в "Нова библия". Спектакълът може да се гледа в Театрална работилница "Сфумато" и е по пиесата  "Суматоха" на Йордан Радичков. Режисурата е на Иван Добчев.

"Дом за овце и сънища" от Здрава Каменова под режисурата на Гергана Димитрова се сдоби с "Икар" за авторска музика получи Павел Терзийски.

Статуетката за съвременен танц и пърформанс беше връчена на Ива Свещарова и Вили Прагер.
"Филифьонката, която вярваше в бедствия" по Туве Янсон бе обявен за най-добър куклен спектакъл. Постановката, режисирана от Петър Тодоров се играе в Държавен куклен театър – Бургас.

Георги Спасов бе награден за постижение в кукленото изкуство за образа в "Нос" по Николай Гогол. Постановката е режисирана от Веселка Кунчева и се играе в Театър 199.

Най-добра сценография е направил Никола Тороманов в "Дивата патица" от Хенрик Ибсен, която може да гледаме в Народен театър "Иван Вазов" под режисурата на Крис Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback