Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Деян Донков, Юлиан Вергов и Иван Юруков отново са на щат в Народния театър "Иван Вазов", съобщи директорът Мариус Донкин. Той добави, че се водят разговори и с други именити актьори, излезли от трупата на свободна практика.

На днешната пресконференция шефът на театъра не спести, че е важна оценката за работата през сезона от гилдията, която е изразена с многобройните номинации и награди. Равносметката в тази посока са шест "Аскеер"-а от 14 номинации и четири "Икар"-а от 11 номинации.

През изминалия сезон зрителите са били 113 000, а премиерите в Народния театър - 10. Не по-малко ще са и през идния, но новините постановки ще бъдат съобщени през септември - в началото на новия сезон. Сега Донкин "издаде" само, че новите български заглавия ще са пет.

Международното събитие е предстоящият спектакъл на прочутия Робърт /Боб/ Уилсън, който е в Топ 3 на световните режисьори, предава БТА. След премиера в Рим той е направил кастинг тук в края на сезона за ден и половина с всички актьори на Народния театър и веднага се е върнал в Италия за уъркшоп.

Заглавието и участниците също не бяха разкрити засега. В перспектива представлението ще гостува в Китай и Япония. Радваща е и равносметката от второто издание на "Театър пред театъра" - 9 спектакъла, 2 от които гостуващи - на Театър "София" и на Военния театър, с 9000 зрители, включително майки с бебета и хора с увреждания, за които има специални места.

Догодина ще гостува най-добрият спектакъл от театрите в страната. По думите на Донкин, той ще бъде избран със сърцето, независимо от броя зрители, оценките на критиката и наградите.

Предстои обмен на постановки и на дни на културата между Народния театър и националните театри на Грузия и на Азербайджан - меморандуми с тях са подписани през изминалия сезон.

Добри думи получи създаването на две организации - фондацията "Основа-та" - на името на дъсчения театър, който е бил на мястото на Народния, преди да се построи сградата, и Асоциацията на балканските национални театри, на която сега Народният театър е председател.

Първото представление през новия сезон е на 11 септември - "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова на Бойка Велкова, а първата премиера - "Един безумен ден" по Бомарше на Михаил Петров - на 27 и 28 септември, припомниха от театъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Saki

преди 5 години

Какво стана с трите мечки ? Нещо се развали бизнеса.

fallback