Снимка: The Comedian
fallback

Общ преглед

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

The Comedian

"Светът е оцелял, защото се е смял" – гласи българска народна поговорка. А в дълбоките води на хумора ни потапя мястото за стендъп комедия в София - The Comedy Club Sofia и новооткритият The Comedian. В тях почти всяка вечер 14-те стендъп комедианти изпитват хумора на българина, границите на допустимите неща, с които човек може да се забавлява, над които да се надсмива.

Сред тях е и Николаос Цитиридис. Името му, както и произхода (от страна на баща му) са от съседна Гърция, но той всъщност борави перфектно с българския, който всъщност му е майчин език. В южната ни съседка е живял до 5-ата си годишнина, след което с майка си се установяват в България. Прекарва всичките си съзнателни години тук - от детската градина през училището. Няма проблем с езика, по-скоро е позабравил гръцкия. В стендъп комедията му се налага често да  си "играе" с думите, в журналистиката, която е основната му професия – също. И не изпитва проблеми с това.

Случайно става част от трупата на Иван Кирков – създател на двата комедийна клуба в София. Среща покана за събитие във Facebook, в която пише, че ако "ставаш за комедиант, може да се пробваш да спечелиш 100 лв". "Няма да отрека, че тази колосална сума ме привлече и реших да пробвам ставам ли за комедиант в първата ми свободна вечер, когато имаше Open Mic", спомня си Николаос. На нея всеки аматьор може да се пробва.
Било е 29 февруари, а за негово щастие и изненада печели още от първия път. След това се явява още два пъти и... пак печели. "Три пъти подред бях победител и тогава Иван Кирков ми предложи да стана част от екипа", разказва той.

Гледайки други подобни шоута, Николаос осъзнава, че му допада да се занимава със стендъп комедия в свободното си време. От тогава нещата доста се променят. Николаос вече гледа по друг начин на сцената като място за забавление и усеща как и останалите хора могат да се смеят.

Николаос

Преди да се появи на сцената на The Comedy Club Sofia, младежът не е имал почти никакъв опит с актьорството.  Освен, че негова публика са били най-малките в Детски клуб, а "ролите" му са били да се вмъкне в костюма на Капитан Шаран или рицар Пица. Истинското му поприще е това на журналист.  Работи в тази сфера още от 18-годишен, а по време на ученическите му години е  се е пробвал през ваканциите да маже плочки.

Но всъщност един от любимите му моменти, са когато хората около него хората се смеят. А ако може и той да е причината за тяхното добро настроение, още по-добре."Няма по-примамлив комплимент за човек от това да се забавляват на нещата, които казваш и правиш. Ако човекът до теб се усмихва, значи сте свързани по някакъв начин. Когато ти разберат хумора, разбират и интелекта ти", признава Николаос.

Постепенно се и научава да "чува" публиката и да усеща кое би било интересно за нея, а миговете, в които залата вибрира от всякакъв темпераментен смях, гъделичкат и неговото его.

"Толкова много хора разбират какво правиш. Този факт повдига адреналина", разказва комедиантът. Възприема смеха като наркотик, който при стендъп комедията значи да получаваш доза на всеки 12 секунди. "Обаче не може да предозираш. А ако го направиш - нищо няма да ти стане и това е най-хубавото", отбелязва Николаос.

Публиката

Николаос има теория: При шоуто, което започва от 19.00 хората не се кефят на сексуални теми. "Тествал съм го и виждам, че публиката не подхваща мръсното.", разказва той и обяснява, че усеща този факт в атмофсерата, дори без звук. Не му се налага често да "стопля" студена обстановка", но вече от опит знае как да се справи с подобна ситуация.: Вмъква пълнеж и сменя темата с вълшебното "между другото"...

Когато прави импровизации първи жертви падат зрителите от първия ред. Силен детайл е, ако се обаждат и хора от задните редове. "Те са ми любимците. Обичам да им отговарям и публиката се забавлява", разказва комедиантът.

По думите му въпросът е до усещането да видиш дали хората харесват това, което говориш. Същинският нюанс е на сцената стендъп комедиантът всъщност да е себе си. Не някой друг. За разлика от професионалните актьори, които влизат в роля, то тук всеки е себе си и разказва своите опити във всекидневието си.

"Нищо не спестявам от личния си живот", категоричен е той, а що се отнася до любовния, той е най-смешният. Николаос не споменава имена, но почти няма девойка, с която да е излизал и да не е станал повод за история.

"Краят е крах, но успявам да погледна на ситуацията по друг начин", отбелязва той. Сред "гвоздеите" е случка в суши ресторант на първа среща. С момичето така и не се получава, но покрай историята, си остават приятели.
Извън сцената Николаеос е политически журналист. Всеки ден е в парламента и ако реши може да говори и за политика, но е забелязал, че българите не искат да слушат за Бойко и народните представители. Втръснали са им до гуша. "Цялото народно творчество се е изляло върху депутатите и темите за тях вече не са най-свежите истории на света. За да говоря за политика трябва да имам коренно различна гледна точка. Нещо, което все още не е "сервирано" на публиката."

Затова и Николаос е оставил политиката встрани от неговите теми. Защото и той самият не е политик, а на сцената е на 100% себе си. "Допускам хората до мен до толкова, доколкото допускам и себе си. Болката и неприятните неща могат да се превърнат в смях, стига ти да си готов за това. Публиката винаги може да чуе историята ти, стига и ти да си способен да я предадеш забавно. Ако успееш да превърнеш болката в хумор, то мястото й е на сцената".

Николаос разяснява още, че има хора от публиката, които не знаят какво да правят на такова място:  ръкопляска се на хубавите истории, човек се смее ( може и с отворена уста), не е като в театър, където аплодисментите са чак на финала.

"И ние се учим. Публиката става все по-критична и ако не ни е дала най-силните аплодисменти, значи ни показва, че трябва още да градим. И следващият път ще бъде още по-силно. Всеки голям комедиант се учи да бъде себе си на сцената и публиката осъзнава какво може да й бъде смешно", описва процесът Николаос.

Такъв е бил пътя и на най-големите стендъп комедианти като Джим Кери, Еди Мърфи... Първото им появяване на сцената е било именно на Open Mic събитие и началните им опити са били провал.

Събитието

Освен в The Comedy Club Sofia и The Comedian в София, трупата тръгва на турне из страната. Ще посетят Стара Загора, Варна, Пловдив и ще приключат в зала 1 на НДК.

"Огромно е вълнението да  излезеш пред 150 човека в клуба, а още по-голямо предизвикателство е да излезеш пред 3000 души", разказва Николаос. Това, обаче не им се случва за първи път. Миналата година именно той е този, който излиза първи на сцената, за да я подгрее. "Публиката в такава голяма зала е далеч и трябва да я събереш, да я накараш да гледа в онази точица на сцената, която си ти. А това става като свикнеш с обстановката и провокираш и публиката да свикне с теб. Да уловиш момента и да го обърнеш в своя полза". 

Николаос е сигурен, че и тази година ще се получи, тъй като трупата вече работи като "добре смазана машина". Може да се убедим в думите му на голямото им шоу. Датата не е случайна – 1 април, деня на шегата, а в България – и на лъжата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback