Иван Радоев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Иван Радоев е Отело в едноименния спектакъл на Иван Урумов по Шекспир в Театър "Българска армия". Премиерните представления са на 13 и 24 ноември, съобщават от трупата.

Сред актьорите са и Гергана Данданова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката - на Добрин Векилов - Дони. За сценичния бой "отговаря" Камен Иванов.

По повод на спектакъла от театъра припомнят думите на Александър Шурбанов: "Едва ли има театрална сцена по света, на която да не се играе поне една от пиесите на Шекспир. Сред днешните режисьори мнозина се изкушават да дописват и пренаписват пиесите му уж в духа на днешното време, не помнейки или не знаейки, че такива опити са правили още техните предходници от всезнаещия 18-и век, но живото мускулесто Шекспирово дело е преминало през тях като през крайпътни драки, без да оставят по кожата му и драскотина.

Във фикционалния свят, който трябва да е образ на големия, действителен свят извън стените на театъра, доброто и злото никнат непрекъснато едно до друго. Доброто е по самата си природа уязвимо. Както често със задоволство отбелязват Шекспировите злодеи, честните и благородните хора не разпознават лесно злото у другите, защото не го носят у себе си.

Те също така - поради добротата си - не са агресивни и стават жертва на чуждата агресия. Злото, от друга страна, е винаги неудовлетворено от статуквото и с всички позволени и непозволени средства се стреми към изгодна за себе си промяна, при това преди всичко за сметка на добрите, които са най-лесната плячка и почти винаги успява да ги погуби. Но рано или късно, пак поради самата си ненаситна природа, то задължително се обръща и срещу самото себе си. Доброто, напротив, е склонно към съчувствие и саможертва. Затова и нанесените му щети са непрежалими".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback