Снимка: Сфумато, Facebook

Българската премиера на полския спектакъл "Скривалище" (The Hideout) е в Театралната работилница "Сфумато" днес - от 17.00 и 21.00 ч. а на 23 октомври е от 20.00 ч.аса съобщават от театъра.

"Разказ за поляци по време на войната, внезапно отделени от останалите поляци, защото са евреи" - така определя постановката режисьорът Павел Пасини.

"Скривалище" е лична история, който пътува - пътува през, това е една работилница на паметта, една среща. За да направиш видно скривалището, трябва първо да влезеш в него, във вътрешността му, и тогава ние ще можем да се доближим и ще се намерим много близко ДО", отбелязват от екипа.

Сценарият на Патриция Долови се основава на личната история на лелята на Павел Пасини - Аполония Стажец. Тя успява да напусне гетото и да се скрие в дома на известната полска актриса Ирена Солска. Скритите еврейки били снабдявани с фалшиви документи и обучавани да предат вълна за пуловери.

Продажбата на пуловерите осигурявала средства за тяхната издръжка. Във военна Варшава укриването на евреи се наказвало със смърт.

Спектакълът разказва и за събирането на материали - интервюта с хората, укривали се по време на войната, за неочаквано появилия се проблем - отказа им да разкажат за случилото се, подкрепен с въпросите: "За какво ти е всичко това?" или "Защо искаш да знаеш?".

Участват Патриция Долови, Йоанна Качмарек, Даниел Монски, Беата Пасини, Павел Пасини, Мария Пожиц, Катажина Тадеуш, Юди Туран. Видеото е на Мария Пожиц, сценографията - на Зузана Сребрна, костюмите - на Ел Брузда. Спектакълът е продуциран от Културния център - Люблин, в рамките на проекта "Song of My Neighbours". Преводът е на Антоанета Попова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase