Иван Добчев. Снимка: Булфото

"Нирвана" от Константин Илиев на Иван Добчев в Театралната работилница "Сфумато" спечели наградата за най-добър спектакъл на 13-ия Международен театрален фестивал "Актьорът на Европа" в Македония, съобщиха на БТА от театъра.

Фестивалът се организира всяка година между 6 и 11 юли на брега на Преспанското езеро. Спектаклите се играят на открито в красивата обстановка на двора Сарай в Ресен. През десетте години на съществуването си "Актьорът на Европа" се утвърждава като едно от най-важните културни събития в Република Македония. В него участват значими имена на местната, регионалната и международната театрална сцена.

Всяка година - в традиционния дух на културно сътрудничество между Македония, Албания и Гърция - фестивалът се открива на трите езика, които се говорят при Преспанското езеро, което символично заличава границите около него.

Основател и президент на "Актьорът на Европа" е проф. Йордан Плевнеш - учен, есеист, драматург, гост професор в много европейски и американски университети, основател и ректор на Университета за аудиовизуални изкуства ESRA - Париж-Скопие-Ню Йорк, бивш посланик на Република Македония във Франция, Испания и Португалия, вицепрезидент на Международния комитет на UNESCO за диалог между цивилизациите.

Йордан Плевнеш е автор на пиеси, публикувани и играни в над 50 страни по света, и на документални филми за най-значимите личности на 20-и век като Питър Брук, Клод Льолуш, Шарл Азнавур, както и на сценарии за игрални филми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase