Хелън Мирън за първи път печели награда "Тони". Снимка: БТА

Наградите "Тони", известни като театралните "Оскар"-и, обикновено са доминирани от американци. Тазгодишната 69-а церемония за най-престижните театрални отличия се превърна в триумф за британците, предадоха световните информационни агенции.

Сред отличниците на Великобритания се наредиха голямата звезда на страна Хелън Мирън, роденият в Лондон дебютант Алекс Шарп, режисьорката Мариан Елиът, "вносните" постановки на Бродуей "Странна случка с куче през нощта" и "Тавански прозорец".

За Мирън това е първа награда "Тони" в кариерата й, след три номинации за престижния театрален приз за най-добра актриса в пиеса, пише БТА.

Топ отличията за най-добри пиеса и мюзикъл бяха присъдени съответно на "Странна случка с куче през нощта" и "Погребален дом".

Сред петте награди "Тони" за британския "внос" на Бродуей, постановката "Странна случка с куче през нощта", адаптирана първоначално за Лондонския национален театър и пренесена впоследствие на нюйоркска театрална сцена, са за най-добра пиеса, най-добър актьор в пиеса - роденият в Лондон дебютант Алекс Шарп, и най-добър режисьор-постановчик на пиеса - британката Мариан Елиът.

"Странна случка с куче през нощта" е разказ за страдащ от синдром на Аспергер (форма на аутизъм) тийнейджър с удивителни математически способности.

"Боже мой, невероятно е. Чувствам се така, сякаш спечелих тази награда за моя персонаж Кристофър и хората като него", сподели изненаданият Алекс Шарп. 26-годишният дебютант беше предпочетен пред актьори като Брадли Купър и ветерана Бил Наи.

Постановката "Погребален дом" по едноименната творба на Алисън Бечдел също спечели пет награди сред които за най-добър мюзикъл, най-добър актьор в мюзикъл за Майкъл Серверис - второ отличие "Тони" в кариерата му, и най-добър режисьор-постановчик на мюзикъл за Сам Голд. Джанин Тесори и Лиса Крон станаха първият дамски авторски тим, отличен с най-престижната театралнанаграда за музика към постановка.

Голямата звезда на британските кино, театър и телевизия Хелън Мирън получи първата награда "Тони" в кариерата си.

Отличието за най-добра актриса в пиеса й беше присъдено за ролята на кралица Елизабет Втора в постановката "Аудиенцията", проследяваща седмичните срещи на Нейно Величество с британските премиери. Превъплъщението в образа на Елизабет Втора във филма "Кралицата" преди донесе на Хелън Мирън "Оскар" за най-добра актриса, припомнят агенциите.

Сред конкурентките на Мирън за отличието бяха други две британски звезди - Кери Мълиган и Рут Уилсън. "Ваше Величество, направихте го още веднъж", сподели 69-годишната британска звезда. Мирън благодари за оказаната й чест и посвети отличието на съпруга си, режисьора Тайлър Хакфорд. Известната с чувството си за хумор актриса не пропусна да се пошегува, че след като вече има в колекцията си най-престижните призове за кино, телевизия и театър - съответно "Оскар", "Еми" и "Тони", ще й бъде приятно да спечели и най-голямото музикално признание - наградата "Грами". "Ще трябва да запиша аудио книга", заяви Хелън Мирън. Четвъртото водещо актьорско отличие - за най-добра актриса в мюзикъл, беше присъдено на Кели О'Хара за ролята й в "Кралят и аз". За О'Хара това също е първа награда "Тони" в кариерата й след шест номинации.

"Кралят и аз" получи приз за най-добра нова постановка на мюзикъл. В категорията за най-добра нова постановка на пиеса беше отличен британският "внос" "Тавански прозорец". Тричасовото шоу в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк беше кулминацията на най-касовия в историята на Бродуей сезон с приходи от продажбата на билети, възлизащи на 1,36 милиарда долара, и с рекордна посещаемост, надхвърлила 13,1 милиона зрители.

Водещи на церемонията бяха носителите на награди "Тони" Кристин Ченоует и Алън Къминг. На шоуто присъстваха звезди на шоубизнеса като Дженифър Лопес, Стинг, Джим Парсънс, Брайън Кранстън, Кийфър Съдърланд, Ашли Тисдейл, както и знаменитости като Кендъл Дженър, Моника Люински и Ана Уинтур.

Наградите "Тони" са учредени през 1947 г. на името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони, и се присъждат за най-добрите продукции на Бродуей. Носителите на отличията се определят с гласуване от жури, в което влизат представители на театрални гилдии, режисьори и театрални критици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase