Снимка: Булфото

Общ преглед

Три екрана, улични стълбове и трабант, в който Мая Новоселска гледа замислено. "Интелигентна физиономия в скапана кола", извиква Теди Москов пред сцената. Репетира театралния спектакъл "Улицата", който ще се играе на 8 и 9 юни в зала 1 на НДК. Билетите са продадени, очаква се постановката да може да се гледа пак през есента.

С този спектакъл режисьорът решава да се сбогува със сцената. Ще припомни какъв е бил и какъв е сега. След това ще замълчи.

"Моят театър беше силен, когато имаше комунизъм и показваше къде е свободата. Какво е да се помайтапим и да си поемем дъх. Сега това вече е ненужно. Преди бозата струваше 6 стотинки, ми каза един. Отговорих му – а един виц струваше пет години".

"Улицата се промени драстично от моето детство. - отговори на въпрос на Dnes.bg режисьорът - Имаше много деца, които играеха футбол и като минеше кола я освирквахме. Политически съотношението е винаги едно и също. Улицата я управлява една група хора, които крадат. Т.е. ние гласуваме кой ще краде от нас.

Новата "Улицата" ще покаже коментара на новите персонажи, ще я има позицията и на старите към това, което се е случвало преди. Ще се покаже и друга гледна точка.

"Някои неща се заснемат наново, а други се прожектират, но по нов начин", обясни още Москов и припомни как някога е правил телевизионното предаване без сценарий. Писал го е на салфетки и сметки от "Вкусното кебапче". В постановката зрителите няма да видят Камен Донев, Христо Гърбов и Кръстьо Лафазанов. Те ще са само като част от "старите ленти". Заместват ги достойно Малин Кръстев и Герасим Геров – Геро. Мая Новоселска, Томчо Токмакчиев и Георги Спасов са от старите участници, има и млади артисти. Рада Москова - майката на Теди Москов е сред авторите на текстовете на песните, а сина му е оператор и монтажист в спектакъла.

Иначе отново ще видим в "Улицата" темата за малкия човек и неприемането му от различните политически системи. "Най-голямото ми удоволствие е, когато публиката се смее с радостен смях. Има и малки хора с пари. Единият от тях се казва Чарли Чаплин. Бил съм у тях на гости. Той беше вече умрял, но докато живееше, живееше с проблемите на малкия човек", каза още Теди Москов.

Той обясни, че се отказва от театъра след още един ангажимент, който е поел към Варненския куклен театър – "Пурпурният остров" по Булгаков.

"Цялата ми работа е била борба с характери. Съобразяване, да не обидиш някого, че няма и да участват в постановките", каза режисьорът и допълни, че приятелството в изкуството е опасно, защото води до компромиси, обиди и травми. А приятел се римува с предател. Москов заяви, че е твърде обидно, когато актьорите трябва да ходят да снимат реклами вместо да са на сцената.

"Компромиси винаги е имало, комерсът никога не е изчезвал от културата, но някога хората се срамуваха и казваха , че отиват да правят халтура. Ходят, за да изкарат пари. Не мога да ги спра. С една реклама за 10 минути изкарват повече от месец заплата в театъра. По интернет някакви глупаци викат: Докога артистите ще са на издръжка на държавата? Наричат ги храненици!. Това са явно хора, които не знаят какво е театър. Мислят, че е нещо древногръцко, умряло с античните".

На финала Теди Москов отбеляза, че от старата "Улицата" му липсва младостта, ентусиазма и това, че "всички захвърляхме всичко, за да направим нещо, което и за нас, и за публиката беше ново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар