Снимка: ТБА

Какво е "Да играеш жертва" ще ни разкаже Диана Добрева в новата си постановка, която може да видим в Театър Българска армия.

Валя, главният герой на пиесата, след завършване на университета се е уредил на работа в милицията. Там задълженията му са да изобразява жертвите на криминални престъпления по време на следствените експерименти. Този сюжет се оказва истинска находка, която позволява на авторите не само да разчупят урбанистичната черупка и да извадят на показ жестокостта, безсмислието и абсурда на една съвременна действителност, но и да направят от това невероятен фарс. Те изследват в дълбочина травмите на обществото, като ги разбъркват в невероятния сюрреалистичен коктейл на черната комедия.

Световната премиера  на "Да играеш жертва" от Братя Преснякови се е състояла в рамките на Единбургския фестивал през 2003 година в копродукция с „Роял Корт Тиатър”. Руската премиера е на режисьора Кирил Серебренников в знаменития Московски художествен театър, а филмът със същото заглавие, който същият режисьор снима, става събитие и получава наградите „Кинотавър’2006” и „Златният Марк Аврелий” за най-добър филм на първия международен кинофестивал в Рим.

В българската постановка ролите са поверени на Стефка Янорова, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова, Тигран Торосян и други. Музиката е на Петя Диманова, а сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова.

Премиерните представления са на 5, 17 и 28 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase