Сара-Нора Кръстева. Снимка: Булфото
fallback

"Няма футболист, който да е в адекватна физическа форма на 53 години. Защо искат това от балетистите?", попита професор Петър Луканов в студиото на БНТ.

Поводът за недоволството му е новата пенсионна реформа, според която балетните артисти трябва да се пенсионират на 53-годишна възраст.

"Хората, които са започнали да правят реформата, не са наясно, че става въпрос за много тежък физически труд", категорично заяви и директорът на балета на Националната опера Сара-Нора Кръстева. Тя обясни, че колегите й започват работа на 18 години, като имат зад гърба си и 10 години тежък физически труд в балетно училище.

Според нея, идеята тези артисти да се пенсионират на възраст над 45 години, ще доведе до убийство на балетното изкуство в страната.

Кръстева обясни, че балетистите се вкарват в графа полицаи и военни, въпреки че нямат нищо общо помежду си.

"Ние не ползваме преференции, че да влизаме в една графа с тях", обясни тя и каза, че бюджетът не може да бъде засегнат от балетните артисти, тъй като пенсията на една балерина е едва 167 лв, а общо балетните артисти в страната са 138. На година се пенсионират максимум петима, дори тази се оказва нулева. Новата поправка в закона дори би отежнила бюджета, тъй като театрите ще трябва да намират работа и заплати на възрастни балетисти, които вече няма да могат да танцуват на сцената.

Професор Луканов също сподели, че участва в борбата за пенсионирането на балетните артисти повече от 45 години. "На всеки нов парламент се опитваме да докажем, че нашия труд не заслужава такова отношение" - отбеляза той и поясни, че колегите му са с такива травми, че остават почти инвалиди. "Това е нечовешки труд. Доказвали сме много пъти това нещо".

Според Кръстева, хората от социалното министерство, които са взели решение за пенсионирането им, не са го съгласували нито с тяхната гилдия, нито с Министерството на културата. Тя припомни, че преди 4 години именно с предложение на Вежди Рашидов е било решено балетистите да са с 25 години трудов стаж.

"Нивото на балетния театър се повдигна благодарение на младите артисти - обясни Петър Луканов -  Българският балет е един от най-добрите в Европа, но с такива закони, значи да се ликвидира това изкуство", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Балетът е само една от малкото професии, които човек може да упражнява само докато е млад и на всеки, които се захване с това трябва да му е ясно, че рано или късно ще трябва да премине към план Б и да започне нещо друго. Има балетисти, които поради травми спират с балета още на 40, че и по-рано, не е реалистично тези хора да бъдат пенсионирани, нали? Така, че когато човек е избрал да се занимава с това трябва да е наясно с положението, а не да се сърди, че не го пенсионират на 45.

29

Анонимен

преди 9 години

А, учителите? С памперси и ако случайно помнят накъде си тръгнал рано сутрин на 65.

28

Анонимен

преди 9 години

На всички ни е ясно, че няма как една балерина на 50 да е в перфектна форма, точно както няма и футболисти на 50 години. Обаче когато един човек спре със спорта или с танцуването нищо не му пречи да се насочи към някаква сродна дейност и така да направи определената възраст за пенсия. Точно както футболистите стават треньори или започват да се занимават с бизнес, така и балерините могат да си отворят школи и да дават уроци. когато са си избирали професия им е било ясно, че е до време.

fallback