Снимка: архив Булфото
fallback

Илка Зафирова е последователка на Фройд в спектакъла "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров.

В актьорския екип са също Василена Атанасова и Ирини Жамбонас. Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите - на Елица Георгиева, музиката - на Петя Диманова. Премиерата е на 10 януари, съобщават от Театър 199 "Валентин Стойчев". Преводът е на Неда Кристанова, консултант е д-р Николай Михайлов.

Пиесата на известния британски драматург Никълъс Райт представя реални исторически личности. Годината е 1934-та. Родената във Виена Мелани Клайн живее в Лондон, където е водеща фигура в Обществото на британските психоаналитици. Основният принос на последователката на Зигмунд Фройд е в областта на работата с най-малките.

Всичко започва, когато г-жа Клайн решава да постави "под лупа" собствените си деца. Тя внимателно ги следи как играят с кукли, пластилин, боички. И постепенно развива теорията, че за тях основната функция на игрите не е развлекателната, а e общуването с околния свят. Така Мелани Клайн разработва революционната теория, че суперегото е налично още от раждането на човека.

Никълъс Райт е роден през 1940 г. в Кейптаун, Южна Африка. На шест години дебютира на театралната сцена, като юноша участва в много професионални постановки. Учи актьорско майсторство в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство. Като ръководител на "Сцена на най-горния етаж" в Роял Корт Тиътър я превръща в пространство за новаторската драматургия във Великобритания. В средата на 70-те години става художествен ръководител на Роял Корт, заема този пост и в Кралския национален театър. Сега оглавява Йейлския конкурс за драматургия на известния американски университет.

Първата пиеса на Никълъс Райт е "Върховете на дърветата" /1978/. Автор е на над 25 оригинални текста и адаптации за сцена, телевизионни и киносценарии. "Един прекрасен ден", "Пустинният въздух", "Репортерът", "Той говори" се играят във водещите театри във Великобритания, както и по света. Най-известните му творби са "Г-жа Клайн" и "Винсент от Брикстън", за която през 2003 г. получава наградата "Оливие" за драматургия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback