Снимка: Театър "София"
fallback

Октомври започва с добри новини за почитателите на театралното изкуство. В Театър „София“ този месец ще гледаме 2 постановки, купувайки само един билет.

Условията са следните: Всеки, който закупи билет за представление на Театър „София“ в периода от 1 до 15 октомври, получава подарък – безплатен билет за постановка по избор от програмата между 16 и 31 октомври.

Промоцията не важи единствено за детските представления („Ян Бибиян” и „Пипи Дългото Чорапче”) и за премиерния спектакъл – „Генерална репетиция на самоубийство“.

Купувайки един билет, ще можете да гледате две сред постановките:

-„Антигона” от Жан Ануи, най-новото заглавие в репертоара на Театър „София”, копродукция с Фондация „Аполония” по повод 30-годишния юбилей на фестивала

-„Скачай!”, мюзикъла с автор Здрава Каменова и композитор Мартин Каров, който се радва на вниманието на хора от всяка възраст

-„Сватбата на дребния буржоа”, комедия от Бертолт Брехт, която режисьорът и художник Петринел Гочев е направил красива и много жива картина на сцената

-Вечно актуалната „Госпожа Министершата” от Б. Нушич, за която Лилия Маравиля получи ИКАР 2014 за Главна женска роля

-„Парижката Света Богорида”, спектакъл на Лилия Абаджиева, в който Калин Врачански е неузнаваем като Квазимодо

-„Ревизор” от Н.В.Гогол – удивително съвременен с всичките си и смешни, и тъжни характери, които представя

-„Тирамису” от Йоанна Овшанко, в компанията на седем красиви, амбициозни и успели жени, чието щастие обаче не е такова, каквото изглежда

-„Покана за вечеря” от Оля Стоянова, макар и на камерна сцена, пренася в свят, в който героите се чувстват напълно сами дори в семейството си.

С началото на октомври билети за постановките в Театър „София” ще могат да се купуват освен на касата в сградата на театъра и на новооткритата каса на ъгъла на ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Славянска”.

От театъра напомнят, че софийската премиера на „Антигона“ от Жан Ануи беше на 23 септември. Спектакълът е копродукция на столичния театър и Фондация „Аполония“ по случай 30-тия юбилей на фестивала „Празници на изкуствата Аполония“. За първи път беше представен в Созопол, на 29 август.

Тази „Антигона“ е много различна от това, което познаваме от изучавания в училище Софокъл. Френският драматург Жан Ануи е направил пиесата си улавяща проблемите на съвременното общество.

Режисьор на спектакъла е проф. Иван Добчев, който споделя следното: „Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва “НЕ” на разбиращото се от само себе си “ДА” и го отстоява с цената на живота си."

За ролята на Антигона беше избрана актрисата и все още студентка Каталин Старейшинска. Тя спечели ролята с кастинг, в който участваха над 65 актриси. Въпреки че това е първата й роля на професионална сцена, тя е изключително убедителна.

В ролята на нейния противник, цар Креон, е Ириней Константинов, директор на Театър „София“. Креон изненадва с образа на интелектуалец, стремящ се да запази мира в Тива и в същото време да спаси живота на Антигона. А не е жестокият и безмилостен властващ Креон.

Визията на постановката се допълва с инсталация на художника Станислав Памукчиев, която уж пренася в древна Тива, но много от елементите й водят към днешно време. Това е първи опит на Памукчиев като сценограф, но уникалната му техника за рисуване с пепел съвсем естествено допълва режисьорските решения за спектакъла.
Сред гостите на премиерата беше Коломб Ануи д`Аркур - дъщеря на големия френски драматург Жан Ануи. Въпреки че беше гледала премиерата в Созопол, тя пристигна отново в България специално за да гледа „Антигона“ още веднъж.

 

 

Ето и малко подробности за комедията "Сватбата на дребния буржоа":

Менюто за тази сватба, която се случва на сцената на Театър „София“, включва много смях, неочаквани обрати и въпреки всичко - възтържествуване на любовта на младите.

Бертолт Брехт е автор, в чиито пиеси всеки зрител може да разпознае нещичко от самия себе си в главните герои, а във второстепенните - успява да покаже дълбокото познаване на човешката природа. Брехт подарява на публиката в театъра не само възможността да замени една противоречива действителност с хармонична, но и възможността да замени един свят, който малко познава – със свят, в който може да се помечтае.
 
Режисьорът Петринел Гочев нарича „бурно вълнение“ чувствата си, когато е прочел „Сватбата на дребния буржоа“ за втори път, 20 години след като е изучавал пиесата. Той описва Бертолт Брехт като „близък съратник“ и споделя, че също като него иска да изпрати зрителя в царството на мечтите. Но всъщност Гочев нарича ”мечтата” „ИГРА”. ИГРАТА БРЕХТ!

Така някак приканва Брехт - Да поиграем на сватба! Да видим какво ще се случи, ако имаме тези фигури - Младоженецът, Булката, Приятелят, Сестрата, Майката, Бащата… нещо като шах, нещо като домино, нещо като карти таро. 

Игра е тази история за сватба на обикновен млад човек, написана току в края на парализиралата цяла Европа Първа световна война. Има нещо такова в тази история -  повоювахме, загинаха 11 милиона, но животът продължава, сега да се веселим, да се отдадем на любов, на вино и танци, да поиграем на съвършенство!
 

Вижте и видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

Браво! Поздрав искрен и сърдечен! Елате и при нас в провинцията. Ако държавата няма пари за нищо, поне за духовен хляб да даде малко.

fallback