Снимка: архив Булфото
fallback

Театралните награди „Икар“ ще бъдат връчени днес на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Традиционно Съюзът на артистите в България раздава престижните статуетки в Международния ден на театъра (27 март).

Тази година водещите на събитието ще бъдат Мила Люцканова и Герасим Георгиев-Геро, а режисурата е дело на Стоян Радев, който засне и сериала на БНТ „Четвърта власт”. В спектакъла участват Берковската духова музика, Мистерията на българските гласове и Валя Балканска. Темата на тазгодишната церемония е „#Кой, кой, КОЙ печели”?

Призовете на Съюза на артистите в България се връчват в 16 категории, сред които за цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.

Номинираните за водеща мъжка роля са актьорите Владимир Пенев за Арпагон в „Скъперникът“ (Малък градски театър „Зад канала“), Иван Бърнев за г-н Форт в „Веселите уинзорки“ (Народен театър „Иван Вазов“) и Стоян Радев за Градоначалника в „Ревизор“(Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна).

В категорията „Водеща женска роля“ претендентите са Дария Симеонова за Камий в „Презрението“ (Театрална работилница „Сфумато“ и „Exodus Art”), Жорета Николова за Нанси в „Морски пейзаж“ (Народен театър „Иван Вазов“) и Лилия Мавродиева за Г-жа Министершата в „Госпожа Министершата“ (Театър „София“).

Режисьорите, оспорващи си приза в категория „Режисура“, са Иван Добчев за „Възвишение“ (Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив), Крис Шарков за „Презрението“ (Театрална работилница „Сфумато“ и „Exodus Art”) и Лилия Абаджиева за „Скъперникът“ (Малък градски театър „Зад канала“).

Номинираните за дебют са Гергана Змийчарова за Жулиета в „Ромео и Жулиета“ (Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово), Красимир Василев за Асенчо във „Възвишение“ (Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив), Тея Сугарева за режисурата на „Робин“ (Камерен театър „Възраждане“) и Явор Веселинов за режисурата на „Малко ритуали за сбогуване“(Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“, Благоевград).

Награда ИКАР за чест и достойнство се определя и връчва от Христо Мутафчиев – Председател на Съюза на артистите в България. С нея тази година ще бъде удостоен актьорът Михаил Хаджиилийков

Награда ИКАР за изключителен творчески принос ще бъде връчена на актьорът Стефан Мавродиев

Всички категории и номинации може да видите в сайта на Съюза на артистите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback