Снимка: Булфото

Георги Мамалев принуждава "приятелите" си да му завещават богатствата си и да му отстъпват жените си в комедията "Волпоне" от Бен Джонсън. Сценичната версия, постановката и музикалната среда са на Здравко Митков. Премиерните представления са на 19, 20 и 25 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов", съобщава БТА.

Персонажите в пиесата са се скупчили като лешояди край "умиращия" богаташ Волпоне (Георги Мамалев), който, подпомаган от слугата си Моска (Димитър Живков), се развлича, като търси все по-перфидни начини за лично обогатяване. Играейки си с алчността на своите "приятели", той ги кара доброволно да му правят скъпи подаръци, да му завещават богатствата си, да му отстъпват жените си и т.н.

"Волпоне" е обезкуражаващо доказателство до каква степен моралът на човечеството не подлежи на усъвършенстване. Събитията и характерите в пиесата са отпреди повече от 400 години, а звучните сатирични плесници оставят червени петна по лицата ни в днешния свят. Това сме точно ние - все така безнадеждно порочни, привързани към мошеническата си природа, отчайващо смешни и нелепи в опитите си да надхитрим света и живота, коментира Здравко Митков.

По думите на режисьора с помощта на комиците е много по-лесно да се огледаме и да се надсмеем над себе си - с крехката надежда, че някой ден може и да се променим. И идните поколения да свалят от репертоара постановката като неактуална.

Участват още Мартин Каров, Стефан Щерев - Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова, Жанет Иванова, Михаил Сървански, Добрина Гецова, Кирил Ефремов. Сценографията е на Невяна Кавалджиева и Лилия Бабунова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase