Марио Николов. Снимка: Булфото
fallback

В памет на Лиляна Кисьова - първата българска Елайза Дулитъл, е новата постановка на мюзикъла "Моята прекрасна лейди" в Музикалния театър, съобщи днес директорът на трупата Марио Николов.

В звездния екип на първия спектакъл - през 1965 г. под режисурата на Светозар Донев, са и Видин Даскалов, Зорка Димитрова, Людмила Чешмеджиева, Минко Босев. Втората постановка е на Гриша Островски през 1989 г., припомня БТА.

След четвърт век мюзикълът "Моята прекрасна лейди" отново е на сцената на Музикалния театър. На 24 и 30 януари и на 8 февруари са премиерните спектакли на най-успешната творба на американския творчески тандем Фредерик Лоу и Алън Джей Лърнър по известната пиеса на Бърнард Шоу "Пигмалион". Модерна интерпретация - с мултимедия и сложен мизансцен, но с "корени" в традицията, предлага екипът начело с режисьора Димитър Шарков.

В ролята на Елайза Дулитъл са Катерина Тупарова, Людмила Козарева и Марта Янева, а на проф. Хигинс - Александър Мутафчийски и Марчо Апостолов. Драгомир Стойков и Иван Панев играят полк. Пикъринг. Като бащата на Елайза - Алфред Дулитъл, се редуват Николай Борисов и Христо Сарафов.

Новост е изпълнението на музиката в оригиналната оркестрация, каза диригентът Юли Дамянов. Артистите говорят и пеят на съвременен език, характерен за съответните социални прослойки, от които са героите. Новият превод - специално за постановката, е на Милен Митев.

Многобройни силуети са основният елемент в изчистената сценография на Чавдар Чомаков. Идеята на режисьора и на художника е да няма конкретика в обстановката, а да се създаде атмосфера на наблюдаващи
отстрани хора, които, също като зрителите в залата, очакват развръзката - каква ще бъде събдата на Елайза, обясни Чомаков.

По-смели, крайни решения, със сатирични нотки е потърсила художничката на костюмите Надежда Митева, която се базира на 19-годишния си опит като сценограф в Сатиричния театър, за да изпълни желанието на режисьора за повече театралност в облеклата на героите. Опитах се да заложа на съвременния танц, без да забравям класическия мюзикъл, отбеляза хореографката Анна Пампулова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

titi

преди 10 години

4estito

fallback